Cubaanse wet houdt geen rekening met mishandeling bij moord

Nieuws

Cubaanse wet houdt geen rekening met mishandeling bij moord

Cubaanse wet houdt geen rekening met mishandeling bij moord
Cubaanse wet houdt geen rekening met mishandeling bij moord

Ivet González

19 april 2013

Cubaanse vrouwen die slachtoffer werden van huiselijk geweld kunnen dat niet inroepen als verzachtende omstandigheid wanneer ze hun partner vermoord hebben. Een wetswijziging dringt zich op, zegt de directeur van de grootste vrouwengevangenis.

In de Cubaanse gevangenissen zitten bijna vierduizend vrouwen. Bijna twee derde is veroordeeld voor verduistering of diefstal.

Maar “we hebben ook gevangenen die hier zitten voor feiten die sterk verband houden met huiselijk geweld”, zegt luitenant-kolonel Sara Rubio, directeur van de vrouwengevangenis van Havana. “Bij de meeste vrouwen die een moord hebben gepleegd, was het slachtoffer de echtgenoot die hen had mishandeld of de vader die hun dochters had misbruikt. Deze zaken moeten anders behandeld worden.”

Hervorming

Rubio, die de grootste vrouwengevangenis van het land leidt, een instelling met vierhonderd vrouwen, pleit daarom voor een hervorming van het strafwetboek. Ze deed dat bij een bezoek van Cubaanse en buitenlandse journalisten aan een reeks gevangenissen; het is voor het eerst sinds 2004 dat voor zo’n bezoek toestemming wordt gegeven.

Op verduistering, diefstal en moord staan straffen van acht tot dertig jaar.

De gevangenis waarvan Rubio directeur is een van de twee gesloten instellingen op Cuba. De andere bevindt zich in Camagüey, aan de andere kant van het eiland.
Daarnaast zijn er nog zestien open instellingen.

VN-Mensenrechtenraad

Op 1 mei moet de Cubaanse regering een rapport presenteren aan de VN-Mensenrechtenraad in het kader van het Universeel Periodiek Onderzoek; in dat onderzoek neemt de raad om de vier jaar de mensenrechtensituatie van elke VN-lidstaat onder de loep.

Internationale mensenrechtenorganisaties en politieke oppositiegroepen hebben al zware kritiek geuit op het Cubaanse gevangenissysteem.

In de Cubaanse gevangenissen zitten meer dan vijftigduizend mensen.