Cycloon Pam toont noodzaak gezamenlijk rampenplan

Cycloon Pam heeft niet alleen ongekende schade veroorzaakt op het eiland Vanuatu maar ook het pleidooi van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon kracht bijgezet. ‘Risicoreductie bij rampen is in het belang van iedereen’.

  • Harrison Tran (CC BY-SA 2.0) Satellietbeeld van cycloon Pam boven Vanuatu. Harrison Tran (CC BY-SA 2.0)
  • President of the European Council (CC BY-NC-ND 2.0) De premier van Japan, Shinzo Abe heeft alvast toegezegd om 4 miljard dollar vrij te maken voor preventieve hulp voor rampgevoelige ontwikkelingslanden. President of the European Council (CC BY-NC-ND 2.0)

‘Duurzaamheid begint in Sendai’ verklaarde Ban afgelopen weekend bij de opening van de derde Wereldconferentie voor Risicoreductie bij Rampen (WCDRR).

De grootste bijeenkomst op hoog niveau ooit over dit thema loopt nog tot woensdag in de Japanse stad Sendai in de Tohoku regio. Deze werd in 2011 getroffen door de aardbeving en tsunami die leidden tot de ramp met de kerncentrale in Fukushima.

Verliezen beperken

‘Risicoreductie gaat vooraf aan de vooruitgang inzake duurzame ontwikkeling en klimaatverandering.’

Naar alle verwachting zal de bijeenkomst op 18 maart afsluiten met een overeenkomst over risicobeperking na rampen en duidelijke richtlijnen om doden en economische verliezen te beperken na het voorvallen van een ramp.

‘Risicoreductie gaat vooraf aan de vooruitgang inzake duurzame ontwikkeling en klimaatverandering’, zei Ban. ‘De klimaatverandering die het risico verhoogt voor miljoenen mensen op eilandstaten en in kustgebieden’, voegde hij daar nog aan toe.

Deskundigen zien in de klimaatverandering de belangrijkste oorzaak voor het onvoorspelbare patroon van cyclonische activiteit waaraan Vanuatu de afgelopen jaren wordt blootgesteld.

President of the European Council (CC BY-NC-ND.0)

De premier van Japan, Shinzo Abe heeft alvast toegezegd om 4 miljard dollar vrij te maken voor preventieve hulp voor rampgevoelige ontwikkelingslanden.

Verzekeringen

‘Ik spreek vandaag met een hart dat zwaar is’, zei de president van Vanuatu Baldwin Lonsdale in zijn openingstoespraak, zichtbaar vechtend tegen de tranen. ‘Deze cycloon is een enorme tegenslag voor de ontwikkeling van het land. Dit zal ernstige gevolgen hebben voor alle sectoren van de economie waaronder toerisme, landbouw en industrie’, zei Lonsdale.

De premier van Japan, Shinzo Abe heeft alvast toegezegd om 4 miljard dollar vrij te maken voor preventieve hulp voor rampgevoelige ontwikkelingslanden.

Ook wordt er uitgekeken naar het samenwerkingsinitiatief tussen de Verenigde Naties en de top van de verzekeringssector die ongeveer vijftien procent van het wereldwijde premievolume vertegenwoordigt.

In mei van dit jaar zal de sector een eigen event houden over de afspraken en verplichtingen. Dit zal gehost worden door herverzekeraar Swiss Re.

Ook tijdens de geplande bijeenkomst van de International Insurance Society in New York in juni zal een speciale dag rond de verschillende initiatieven voor duurzame verzekeringen doorgaan in de gebouwen van de Verenigde Naties.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift