Overstromingen vergemakkelijken verspreiding van de ziekte

Cycloon Freddy heeft cholera aangewakkerd in Mozambique

© UNICEF / Alfredo Zuniga

Kinderen in de basisschool van Manhaua, dat is opgezet als tijdelijk onderkomen voor honderden mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt door de harde wind en overstromingen veroorzaakt door cycloon Freddy

Cycloon Freddy is weggetrokken uit Malawi en Mozambique. Maar de tropische storm laat een spoor van vernietiging na en draagt bij aan een escalerende cholera-uitbraak in Mozambique, laat Unicef weten.

Tropische cycloon Freddy woedde meer dan een maand, ging twee keer aan land in Afrika waar hij in Madagaskar, Malawi en Mozambique in totaal meer dan 400 dodelijke slachtoffers maakte en duizenden huizen verwoestte. Het was waarschijnlijk een van de zwaarste en langstdurende stormen ooit waargenomen, wat nog moet bevestigd worden door wetenschappelijk onderzoek.

De recordstorm trof een regio die al kreunt onder een cholera-epidemie. In Malawi eiste cholera al meer dan duidend doden. Gevreesd wordt dat overstromingen de verspreiding van de ziekte nog verder in de hand zullen werken.

Snelle toename

Een week na de doortocht van Freddy wordt in Mozambique ook een snelle opmars van de ziekte vastgesteld door VN-kinderrechtenorganisatie Unicef. Het land was net gestart met de vaccinatie van 720.000 mensen om de epidemie in te dijken. Maar de nasleep van de storm bemoeilijkt die inspanningen.

De ziekte wordt meestal verspreid via besmet water en kan onbehandeld binnen enkele uren dodelijk zijn, zelfs bij mensen die voorheen nog gezond waren.

‘We worden nu geconfronteerd met een zeer reëel risico van een snel toenemende uitbraak van cholera.’

De overstromingen als gevolg van de cycloon leiden tot een gebrek aan proper water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, wat een snelle toename van het aantal gevallen van cholera in de hand werkt.

Het aantal gemelde gevallen is sinds begin februari bijna verviervoudigd tot 10.700, meldt Unicef. Alleen al in de afgelopen week zijn meer dan 2300 gevallen vastgesteld.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Dengue en malaria

‘We worden nu geconfronteerd met een zeer reëel risico van een snel toenemende uitbraak van cholera in Mozambique, een ziekte die bijzonder gevaarlijk is voor jonge kinderen, vooral voor degenen die ondervoed zijn’, zegt Maria Luisa Fornara, die Unicef in Mozambique vertegenwoordigt.

Hulpverleners hebben ook al hun bezorgdheid geuit over het stilstaand water in de getroffen gebieden, die voor een toename van door muggen overgedragen ziekten zoals dengue en malaria kunnen zorgen.

Naar schatting 183.000 mensen zijn hun huis ontvlucht door cycloon Freddy. Doordat medische diensten op veel plaatsen verstoord zijn en de hygiënische situatie in de evacuatiekampen vaak te wensen overlaat, neemt het risico van ziekte en sterfte voor kinderen toe, waarschuwt Unicef.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.