DAD maakt overheden en ngo’s veel meer aansprakelijk

Nieuws

DAD maakt overheden en ngo’s veel meer aansprakelijk

Marwaan Macan-Markar

26 december 2005

Wordt het geld dat regeringen en mensen vrijmaken voor noodhulp efficiënt besteed? Het antwoord op die vraag is veel eenvoudiger geworden dankzij DAD, een online datbank die in een oogopslag toont of en hoe het geld in Thailand, Sri Lanka, Indonesië en de Malediven wordt uitgegeven. Het initiatief is de toekomst van de noodhulp, denken de VN.

De website toont in detail hoeveel geld Thailand, Sri Lanka, Indonesië en de Malediven werkelijk hebben gekregen. Het is een stuk minder dan de miljarden die de internationale gemeenschap toezegde meteen na de ramp van 26 december. Het erg zwaar getroffen Sri Lanka heeft ongeveer 840 miljoen euro ontvangen, terwijl de internationale gemeenschap 2,3 miljard beloofd had.

In een oogopslag zie je ook hoeveel meer het toeristeneiland Phuket heeft gekregen in vergelijking met de naburige provincie Phang nga. Phuket ontving 22 miljoen euro, Phang nga 15 miljoen, ondanks het feit dat de tsunami daar veel meer huizen en levens verwoestte.

De website is opgezet door UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties. “Zo’n databank maakt sommige donoren en agentschappen erg ongemakkelijk”, zegt projectcoördinator Aidan Cox. Hij legt de gapende kloof bloot tussen wat donoren beloven en wat ze werkelijk doen. Dat was zo in Afghanistan, waar de Verenigde Naties het DAD-systeem (Development Assistance Database) voor het eerst gebruikten. En dat is nu zo in de tsunamilanden.

“Het voert ook de druk op de ontvangende landen op omdat het toont wat er met het geld gebeurt, tot en met kleine dorpsprojecten”, zegt Cox. “De hulp is plots veel zichtbaarder. Het maakt regeringen en ngo’s veel meer aansprakelijk”, zegt Terje Skavdal, specialist noodhulp bij het VN-bureau voor noodhulpcoördinatie.

De Amerikaanse ex-president Bill Clinton, speciale VN-gezant voor de heropbouw na de tsunami, is een groot voorstander van DAD. Ik ben ervan overtuigd dat het onze gezamenlijke inspanningen voor transparantie en aansprakelijkheid in hoge mate zal verbeteren en voor meer coherentie zal zorgen bij de heropbouw.”

http://dadthailand.mfa.go.th/dad/