Koeien bleven even snel groeien, maar stootten wel tot 82 procent minder methaan uit

Dagelijkse portie zeewier kan koeien klimaatvriendelijker maken

Geraint Rowland (CC BY-NC 2.0)

‘Vee speelt een belangrijke rol bij het voeden van de tien miljard mensen die binnenkort op de planeet zullen leven.’

Een kleine portie zeewier per dag kan de methaanuitstoot van een koe sterk verminderen, zo stelt nieuw Amerikaans onderzoek. Maar dt wil niet zeggen dat klimaatvriendelijk vlees voor morgen is.

Wetenschappers van de University of California en de UC Davis voegden vijf maanden lang kleine porties zeewier toe aan het dieet van vleeskoeien en maten hun gewichtstoename en methaanuitstoot. Daaruit bleek dat ze even snel bleven groeien, maar wel tot 82 procent minder methaan uitstootten.

‘We hebben nu solide bewijs dat zeewier in veevoer effectief is in het verminderen van broeikasgassen en dat de werkzaamheid na verloop van tijd niet afneemt’, zegt Ermias Kebreab, hoogleraar Landbouwwetenschappen aan de UC Davis.

Om zeker te zijn dat het geproduceerde vlees geen zeewiersmaakje heeft, werd het vlees door een smaaktestpanel vergeleken met vlees van de controlegroep. Het panel merkte geen verschil.

Methaanuitstoot

Globaal gesproken is de landbouw – samen met de bosbouw en andere vormen van landgebruik – verantwoordelijk voor bijna een kwart van de emissies. In de Verenigde Staten is de landbouw verantwoordelijk voor 10 procent van de uitstoot van broeikasgassen. De helft daarvan komt van koeien en andere herkauwers. Die produceren methaan en andere gassen tijdens de vertering.

‘Een groot deel van de methaanuitstoot van vee is afkomstig van het dier zelf. Voeding speelt dus een grote rol bij de zoektocht naar oplossingen.’

Methaan is als broeikasgas veel krachtiger dan CO2. De consument lonkt bovendien steeds meer naar vegetarische alternatieven om het klimaat te sparen. Ook een meer klimaatvriendelijke vleesproductie kan een deel van de oplossing zijn, zeggen de onderzoekers.

‘Veel land is ongeschikt om gewassen te telen, maar wel geschikt om te begrazen’, zegt Kebreab. ‘Vee speelt dus een belangrijke rol bij het voeden van de tien miljard mensen die binnenkort op de planeet zullen leven. En gezien een groot deel van de methaanuitstoot van vee afkomstig is van het dier zelf, speelt voeding een grote rol bij de zoektocht naar oplossingen.’

Nog veel vraagtekens

Grote vraag daarbij is wel nog hoe het supplement toegediend kan worden aan koeien die op open weiden grazen. En er is nog een probleem: het gebruikte zeewier – Asparagopsis taxiformis is niet genoeg massaal aanwezig in de natuur om op industriële schaal geoogst te worden. Om echt een rol te spelen in de veeteelt, moeten dus eerst manieren ontwikkeld worden om het zeewier te kunnen kweken.

‘We hebben nu tenminste een duidelijk antwoord op de vraag of zeewiersupplementen de methaanuitstoot van vee kunnen verminderen’, zegt Breanna Roque, die meewerkte aan het onderzoek. ‘Er is nog veel meer werk aan de winkel, maar we zijn erg aangemoedigd door deze resultaten.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift