Dalende werkloosheid overtuigt Chilenen niet

Nieuws

Dalende werkloosheid overtuigt Chilenen niet

Marianela Jarroud

10 februari 2012

De werkloosheid daalt in Chili. Maar experts en werknemers zijn niet overtuigd. De ongelijkheid daalt niet, zeggen ze, onder meer een gevolg van te lage lonen.

Volgens Pablo Longueira, minister van Economie in de rechtse regering van Sebastián Piñera, is de werkloosheid in het laatste trimester van 2011 gedaald tot 6,6 procent dankzij de creatie van 600.000 banen. Het resultaat van een regering die volledige tewerkstelling wil creëren via economische groei, zegt hij. De Chileense economie groeide vorig jaar met 6,3 procent.

Econoom Hugo Fazio, directeur van het Centrum voor Nationale Studies over Alternatieve Ontwikkeling, is het niet eens met die analyse. “Chili is nog ver verwijderd van volledige tewerkstelling.” Chili’s goede cijfers zijn een gevolg van de heropbouw na de aardbeving en tsunami van februari 2010 en ook van de hoge koperprijs. “Chili kent structurele werkloosheid, met een hoog percentage inactieve mensen.”

Meer armoede

De jonge bosingenieur Ignacio Acevedo, vader van twee dochters, is vier jaar na het behalen van zijn diploma nog steeds werkloos. Overal klopte hij vruchteloos aan. Veel is er niet veranderd op de arbeidsmarkt, zegt hij. Hij overleeft in de informele economie: precair, kort durend werk voor een laag salaris. “Ik verdien net genoeg om mijn rekeningen te betalen.”

Volgens het Nationaal Instituut voor Statistiek stegen de lonen vorig jaar met 6,3 procent. De inflatie bedroeg 4,4 procent, maar “de prijsstijgingen voor basisproducten zoals voeding en transport waren groter dan de inflatie”, zegt Fazio. De salarisstijgingen maakten dus geen verschil, zegt hij.

Volgens een driejaarlijks nationaal sociaaleconomisch onderzoek stijgt het aantal Chilenen dat in de armoede verzeilt. Eind 2009 was 15,1 procent van de Chilenen arm, drie jaar voordien was dat 13,7 procent.

De vooruitzichten zijn niet goed want 2011 eindigde met een groeivertraging, die wellicht dit jaar doorzet, zegt Fazio. “2012 wordt een moeilijk jaar. De overheidsbegroting vertrok van een onrealistische groei van 5 procent, terwijl de regering van tevoren al wist dat ze niet hoger dan 4 procent zou zijn.”