De Cubaanse peso keert terug

Nieuws

De Cubaanse peso keert terug

Dalia Acosta

12 juni 2008

De gewone Cubaanse peso, de munteenheid voor de lokale bevolking, is aan een comeback bezig. In het gerenoveerde centrum van Holguín vind je steeds meer cafés, restaurants en hotels waar je met deze peso’s kunt betalen.

Holguín, een stad die vooral bekend staat om zijn fraaie parken, was er sinds de jaren negentig niet te best aan toe. De laatste jaren heeft de regering grote inspanningen gedaan om de historische stadskern en zijn boulevards te renoveren.
Cafés, restaurants, snackbars en hotels beginnen nu het opgefriste centrum binnen te trekken. Het valt daarbij vooral dat je op de meeste plaatsen met Cubaanse peso’s kunt betalen.
Cuba heeft een dubbele munteenheid: de gewone peso voor de lokale bevolking, en de convertibele peso (CUC) voor toeristen. De waarde van de CUC is aan die van de harde Amerikaanse dollar gekoppeld. In de wisselkantoren van de staat is de CUC 25 peso’s of 1,25 dollar waard.

Kwaliteit

“De Cubaanse peso herwint zijn vroegere belang”, zegt Rigoberto Romero, die voor de provinciale overheid de renovatie van de boulevard coördineert. “Diensten waarvoor men met de nationale munt betaalt, moeten aan dezelfde kwaliteitsstandaarden beantwoorden als die waarvoor je met harde munt betaalt. We proberen ook de culturele adressen iets bijzonders te geven.” Zo verscheen La Caverna de Los Beatles, gevolgd door een jazzclub, een pianobar in hotel Majestic, en Las Tres Lucías, een café dat foto’s uit de Cubaanse film ‘Lucía’ aan de muur heeft hangen en video’s en films toont.
In het begin van dit decennium was nog geen sprake van de promenade langs de boulevard, nu zijn de cafés en restaurants er bijna niet meer te tellen. Je kunt er voor weinig geld lokale gerechten eten. De prijzen variëren er van 0,70 peso’s voor brood met een kroket tot 100 peso’s voor een lunch met drie in een van de betere restaurants. Voor het equivalent van vijf of zes dollar heb je met de hele familie gegeten.

Dollar

Door de harde economische crisis in de jaren negentig en de legalisering van de dollar in 1993 kon je op steeds minder plaatsen in Cuba terecht met de nationale munt. Er ontstond een parallelle markt waar je met harde munt betaalde, gaandeweg de enige optie voor de 11 miljoen Cubanen.
De regering van president Raúl Castro heeft van een herwaardering van de peso een van haar economische prioriteiten gemaakt. Ze erkent dat het een traag proces zal zijn en dat ze de huidige dubbele munteenheid zal moeten afschaffen.
In steden als Havana betaal je in de meeste restaurants nog steeds met convertibele peso’s. Voor het equivalent van vijf dollar vind je in Havana nog geen lunch voor één persoon, behalve in de goedkoopste cafetariaketens.
Ondanks de inspanningen van de regering kunnen de bars en restaurantjes die de nationale munt aanvaarden, de vraag niet bijhouden. Met meer 300.000 inwoners is Holguín een van de grootste steden van het land. “In de boulevardzone alleen al worden dagelijks 75.000 maaltijden verkocht”, zegt Romero. “Op sommige dagen zit men gewoon door de voorraad heen.”
Er zijn nu ook drie hotels gerenoveerd en heropend die in gewone peso’s rekenen. “We krijgen reserveringen binnen voor huwelijksreizen en bedrijfsevenementen maar de helft van onze gasten zijn gewone mensen die zelf boeken”, zegt Leonides Romero, manager van hotel Majestic. In goedkoopste staatshotelketen Isla Azul, die alleen CUC’s aanvaardt, kost een kamer voor twee met ontbijt ongeveer 50 dollar, in Majestic slechts 75 gewone peso’s, het equivalent van 4 dollar.