VN: 'De dromen van Palestijnse kinderen mogen niet vergeten worden'

Nieuws

VN: 'De dromen van Palestijnse kinderen mogen niet vergeten worden'

VN: 'De dromen van Palestijnse kinderen mogen niet vergeten worden'
VN: 'De dromen van Palestijnse kinderen mogen niet vergeten worden'

Jonas van Boxel

02 juli 2015

Met een nieuwe campagne probeert de VN-organisatie voor de Palestijnse vluchtelingen opnieuw de aandacht te vestigen op de problemen in Palestina. ‘Als er geen geld komt, dreigen veel UNRWA-scholen gesloten te blijven tot januari.’ België investeert 18,5 miljoen euro.

Een achtjarige in de Gazastrook maakte in zijn korte leven al drie conflictrondes mee. Toch dromen ook deze kinderen, net zoals hier, over wat ze later zullen worden. Met #SOS4Gaza ‘Message in a Bottle’ probeert UNRWA, de vluchtelingenorganisatie van de VN die zich richt op Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten, de wereld meer bewust te maken van die dromen.

De campagne laat zeven kinderen uit vluchtelingenkamp Al-Shati, ook bekend als “het strandkamp”, aan het woord in een filmpje van drie minuten. Ze vertellen wat ze later willen worden: visser, leerkracht, dokter, modeontwerper, … . Hun dromen en wensen schrijven ze op, stoppen ze in een fles en gooien ze in zee.

UNRWA doet in het bijzonder een beroep op vrijgevige Arabieren tijdens de ramadan.

Met de campagne probeert de UNRWA een globaal publiek aan te spreken, maar doen ze in het bijzonder een beroep op de vrijgevigheid van de Arabieren tijdens de ramadan. Via de website kan je een donatie doen, of een handgemaakte fles met tekeningen van de kinderen kopen.

Het geld is op

De UNRWA biedt al sinds 1950 humanitaire hulp aan slachtoffers van het Palestijns-Israëlisch conflict. In het totaal zijn dat zo’n 5 miljoen mensen, die vooral in vluchtelingenkampen in Palestina en in naburige landen Jordanië, Libanon, Egypte, Syrië en Irak verblijven. Zo voorziet de organisatie lager- en beroepsonderwijs voor bijna een half miljoen studenten in 703 scholen.

Voor haar werking is de UNRWA zo goed als volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen van VN-lidstaten en de Europese Commissie. Die bijdragen zijn volgens commissaris-generaal Pierre Krähenbühl de laatste jaren in toenemende mate ontoereikend gebleken. ‘Als er niet dringend nieuwe middelen vrijkomen, dreigen veel UNRWA-scholen gesloten te blijven tot januari.’

‘We hebben al interne stappen ondernomen om ervoor te zorgen dat we met een kleiner budget dezelfde hulp kunnen bieden.’ Krähenbühl verwijst naar de stevige afslanking van het team die op 29 juni werd aangekondigd: 85 procent van de 137 internationale personeelsleden met tijdelijke contracten kregen hun ontslag.

Belgische steun

Naast sensibilisering is de campagne dus ook een vraag naar geld. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo kondigde een Belgische bijdrage van 18,5 miljoen euro aan, gespreid tussen 2015 en 2017. ‘Ook In België kampen wij met een krimpend budget in ontwikkelingssamenwerking, maar we moeten blijven investeren in internationale hulporganisaties zoals UNRWA.’

Met het toenemende aantal conflicten in het gebied dreigt de toestand van de Palestijnse vluchtelingen vergeten te worden, ook omdat de situatie zo uitzichtloos lijkt . ‘Maar het feit dat er geen politieke oplossing komt, mag niet betekenen dat financiële hulp mag ophouden, integendeel,’ zegt De Croo.

‘Onderwijs is het belangrijkste wapen tegen extremisme.’

Volgens de minister mag deze kwestie niet op de achtergrond verdwijnen  ‘Onderwijs is het belangrijkste wapen tegen extremisme. Het is belangrijk dat we kinderen perspectieven bieden. Dat doen we door investeringen zoals deze, die niet op een specifieke humanitaire crisis gericht zijn en zo de hulporganisaties wat meer flexibiliteit geven.’

Krähenbühl hoopt dat de Belgische donatie een boodschap zal betekenen voor de andere EU-landen. Hij denkt dat de persoonlijke verhalen van de kinderen de mensen zullen aanspreken. ‘Het is inspirerend om te zien hoe energiek deze kinderen blijven, ondanks de situatie waarin ze leven. Net zoals alle kinderen blijven ze dromen.’