De globalisering van de kunstkoe

Nieuws

De globalisering van de kunstkoe

Diego Cevallos

05 oktober 2005

Wie in de zomer van 2003 door Brussel struinde, stootte daar overal op bont versierde koeienbeelden. 'Art on Cows' heeft nu ook Latijns-Amerika bereikt: de tentoonstelling prijkt nu het Braziliaanse Sao Paulo en in Mexico-stad start ze eind deze maand.

Het was Zurich dat in 1998 de spits afbeet, en intussen volgden meer dan 4.000 koeien in onder meer Stockholm, Chicago, Johannesburg, New York, Londen, Praag, Tokio en Brussel. Het principe is steeds gelijk: bedrijven kopen een blanco beeld aan en vragen vervolgens een kunstenaar om het te beschilderen. De beelden vormen een tijdlang een straattentoonstelling en worden vervolgens verkocht voor het goede doel - de Brusselse ‘Art On Cows’ bracht 216.000 euro in het laatje van vijf liefdadigheidsinstellingen. Deze zomer deed België het nog eens over met beelden van paarden.

Vanaf eind deze maand tot februari 2006 grazen de koeien in Mexico-stad. Onze stad kreeg de toelating van de Zwitsers om een CowParade te houden omdat ze een grote bevolking heeft (zo’n 20 miljoen inwoners), een kosmopolitisch karakter en een goed ontwikkelde traditie in de visuele kunsten, zegt Arturo Ocádiz, een van de Mexicaanse organisatoren trots. De voorbereidingen zijn al een jaar aan de gang en de organisatoren ontvingen meer dan 1.000 ontwerpvoorstellen van kunstenaars en belangstellenden uit Mexico en daarbuiten.

Daarvan werden er zo’n 250 uitgevoerd. Eén koe is een eerbetoon aan de grondleggers van de Mexicaanse onafhankelijkheid en andere zijn beschilderd met figuren uit de oude mythologie van de Azteken en de Maya’s. Maar op andere beesten prijkt El Chavo del Ocho, de ster van een populaire kindertelevisieshow of zelfs de actrice Paris Hilton uit de Verenigde Staten.

Het geld van de Mexicaanse verkoop gaat naar een Mexicaanse organisatie voor gehandicapte kunstenaars, een federatie voor mentaal gehandicapten, een organisatie voor kinderen met brandwonden en een groep die zich bekommert om straatmeisjes.

In maart 2006 neemt Buenos Aires de fakkel over, maar ook de Mexicaanse steden Guadalajara, Tijuana en zelfs de badplaats Cancún dromen van een koeienparade.

www.cowparade.com/