De grenzen van de vrijheid

Nieuws

De grenzen van de vrijheid

De grenzen van de vrijheid
De grenzen van de vrijheid

Haik Guevorkian

20 februari 2009

Mogen je ouders op je computer rondneuzen? Mag je zelfmoord goedpraten op het internet? Dit waren enkele dilemma’s rond vrijheidsrechten waarover jongeren van SISA en De Kunsthumaniora filmpjes maakten. Aan de hand van deze kortfilms werd op 18 februari onder leiding van Phara De Aguirre een debat tussen jongeren gehouden.

Het initiatief Free2Choose daagt jongeren aan de hand van het maken van kortfilms uit om kritisch na te denken over vrijheidsrechten die soms met elkaar in conflict komen. De Evens Stichting in Antwerpen ontwikkelt initiatieven en steunt projecten die de samenleving van burgers binnen Europa bevorderen.
Zij ging in op de vraag van de Anne Frank Stichting, die het concept Free2Choose in Nederland ontwikkelde, om Free2Choose naar Vlaanderen te brengen. De filmpjes zullen de basis worden voor een dvd, vergezeld van een handleiding voor leerkrachten die ze gratis kunnen bestellen via het tijdschrift Klasse.

SISA

Voor de Vlaamse versie werden de videoclips gemaakt door de derde graad van de afdelingen Audiovisuele Vorming van de Antwerpse scholen De Kunsthumaniora en het SISA (Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten). “Het was voor de leerlingen niet evident om de inhoud van de filmpjes te vullen. Ze hadden soms moeilijkheden met het thema. Maar met de hulp van de leerkrachten zijn ze erin geslaagd om degelijke videoclips te maken”, vertelt Konrad Maquestieau, leraar aan de Kunsthumaniora.

Bekroning

In totaal daagden 120 leerlingen op om met behulp van de filmpjes over de grenzen van vrijheid te discussiëren. Journaliste Phara de Aguirre leidde met haar professionele ervaring het debat in goede banen. “Ik vond het enorm leuk om aan dit project mee te werken. Ik zie jongeren graag discussiëren. Juist hierom wil ik meer jongeren in mijn studio. Het wordt tijd dat volwassen ook eens naar jongeren luisteren”, zegt Phara.
Op het einde van het debat bekroonde Phara de drie beste films met leuke prijzen. Noah Melis ging met de hoofdprijs lopen voor zijn kortfilm over de controle op videospelletjes: “Ik heb mij enorm geamuseerd met het maken van het filmpje. Free2Choose is een geweldig idee. Dankzij dit debat zijn de persoonlijke meningen van de jongeren naar boven gekomen.”

Ik zie jongeren graag discussiëren. Juist hierom wil ik meer jongeren in mijn studio. Het wordt tijd dat volwassen ook eens naar jongeren luisteren.

Vormingsdag

Op 24 april organiseert de Evens Stichting een vormingsdag voor leerkrachten die graag met dit programma wensen te werken. De dvd kunnen ze in de klas gebruiken om debatten over controversiële thema’s rond vrijheid te begeleiden. De workshop zal de leerkrachten de nodige tools en knowhow bijbrengen om jongeren in een debatproces te stimuleren en te begeleiden.