De Gucht veroordeelt uitspraken Nkunda

Nieuws

De Gucht veroordeelt uitspraken Nkunda

Adrien De Mun, Bart Vanacker

06 oktober 2008

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht, heeft de oproep van de dissidente generaal Laurent Nkunda tot een algemene opstand tegen de regering van de Democratische Republiek Congo veroordeeld.

Laurent Nkunda, de leider van de belangrijkste rebellengroep het Congrès National pour la Défense du Peuple (CNDP), heeft op 3 oktober alle inwoners van Congo opgeroepen om in opstand te komen tegen de regering in Kinshasa. Hij zegde meteen ook zijn medewerking op aan een in januari bereikt staakt-het-vuren dat het conflict in Oost-Congo moest beëindigen.
Minister De Gucht herinnert er aan dat er geen militair alternatief bestaat voor het in Nairobi en Goma gelanceerde vredesproces: ‘voor de Congoleze bevolking zou de werkelijke bevrijding erin bestaan te kunnen leven in vrede en veiligheid zonder plunderingen en gewelddaden door gewapende groepen’, zegt de minister.

Coltanmijnen

Het CNDP zegt de Tutsibevolking in Congo te beschermen. Het CNDP controleert een uitgestrekt gebied, een ware staat in de staat, met daarin enkele coltanmijnen, een uniek vulkanisch natuurgebied en dus ook de grenspost van Bunagana. De Congolese president Joseph Kabila beschuldigt zijn Rwandese buurman Paul Kagame ervan Nkunda te steunen in diens strijd met het Congolese regeringsleger, dat de regio opnieuw onder controle probeert te krijgen.