De instant-bonus van klimaatinspanningen

Strijd tegen klimaatverandering kan tot enorme bonus leiden voor gezondheid en economie

Pixabay

De strijd tegen de klimaatverandering kan dit decennium nog tot een enorme bonus leiden voor de volksgezondheid en de economie. Dat blijkt uit onderzoek door de NASA.

Minder fossiele brandstoffen gebruiken tegen 2030 betekent niet alleen minder uitstoot van broeikasgassen, maar ook van allerlei andere luchtvervuiling zoals fijnstof, zwavel en stikstof. Uit projecties van de NASA in samenwerking met de Universiteiten van Duke en Columbia blijkt daardoor ook een grote, positieve impact op de volksgezondheid en de economie, en dat nog dit decennium.

Als de uitstoot wereldwijd in lijn wordt gebracht met het Klimaatakkoord van Parijs zullen in de VS alleen al 4,5 miljoen vroegtijdige sterfgevallen worden vermeden.

‘Emissiereducties helpen ons op de lange termijn om rampzalige klimaatverandering te voorkomen’, zegt klimaatwetenschapper Drew Shindell van Duke University. ‘Maar op korte termijn zijn de meetbare voordelen van schonere lucht vooral te vinden op het vlak van gezondheid, landbouw, welzijn, medische kosten, arbeid en de economie.’

Als de uitstoot wereldwijd in lijn wordt gebracht met het Klimaatakkoord van Parijs, ondertussen bevestigd in Glasgow, zullen in de VS alleen al 4,5 miljoen vroegtijdige sterfgevallen worden vermeden.

Verder kunnen er zo 1,4 miljoen ziekenhuisopnames, 300 miljoen verloren werkdagen, 1,7 miljoen gevallen van dementie en 440 miljoen ton oogstverliezen worden voorkomen. Als de VS op eigen houtje de uitstoot zou verminderen, zou nog altijd twee derde van die voordelen worden gerealiseerd.

Motivatie

Volgens de wetenschappers kunnen die voordelen op korte termijn een belangrijke motivatie zijn in pogingen om de uitstoot aan banden te leggen. Een stabiel klimaat in de verre toekomst - en voor volgende generaties - is vaak niet voldoende motiverend, omdat klimaatinspanningen vaak duur en moeilijk zijn.

‘Hoe snel luchtvervuiling reageert, zagen we al met de merkbaar schonere lucht na slechts een paar maanden COVID-lockdowns’, zegt Shindell. ‘De effecten van schonere lucht wegen nu al zwaarder dan de kosten van een transitie naar een klimaatneutrale economie, zelfs in dit decennium nog.’

Het onderzoek is gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). De resultaten zijn online beschikbaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.