"De planeet Aarde zou eigenlijk planeet Oceaan moeten heten"

Nieuws

"De planeet Aarde zou eigenlijk planeet Oceaan moeten heten"

"De planeet Aarde zou eigenlijk planeet Oceaan moeten heten"
"De planeet Aarde zou eigenlijk planeet Oceaan moeten heten"

Manipadma Jena

22 juni 2012

Oceanen zijn cruciaal voor het leven op aarde, alleen al vanwege het voedsel en de banen die ze voor miljoenen mensen opleveren. Maar door verzuring wordt hun veerkracht minder, zegt de directeur van de Oceaancommissie van de Unesco.

Zonder duurzame ontwikkeling van de oceanen is duurzame ontwikkeling op de rest van de planeet niet mogelijk, aldus Wendy Watson-Wright, directeur van de Intergouvernementele Oceanografische Commissie (IOC). “Eigenlijk zou de planeet Aarde planeet Oceaan moeten heten.”

Verzuring

“Oceanen zijn 30 procent meer verzuurd dan voor de industriële revolutie”, zegt Watson in een interview. “Met de huidige klimaatverandering en de opname van meer koolstofdioxide worden ze warmer, zuurder en zuurstofarmer. Steeds meer gebieden zijn dood.”

Als we doorgaan met business as usual zullen ze aan het eind van de eeuw anderhalf keer zo zuur zijn. We zien nu al het effect op de voortplanting en de sterfte van zeeorganismes, wat vooral in de koraalriffen duidelijk is.” Volgens Watson moeten we naast het tegengaan van de uitstoot ook werken aan meer kennis en observatie, en dat is waar ze op de Rio+20-topconferentie in Brazilië aandacht voor vraagt. “We hebben een wereldwijd systeem voor oceaanobservatie, maar geen netwerk om de verzuring te observeren.”

Op dit moment draagt maar een klein aantal landen bij aan het onderzoek, zoals de kleine eilandstaten, maar ook Monaco, Australië, Canada, de VS en Zuid-Korea. “Als landwezens denken we vooral in termen van land, waardoor de zeeën uit het zicht blijven. In de meeste hoofdsteden spelen oceanen helemaal geen rol in de dagelijkse activiteiten, waardoor geld moeilijk te vinden is.”

Expo

Zuid-Korea is op dit moment gastheer voor Expo 2012, een bescheiden variant van de wereldtentoonstelling, die in Yeosu wordt gehouden. Het thema daarvoor is “De levende oceaan en kust”.Op 12 augustus zal de Yeosuverklaring worden aangenomen om het belang van een goede zorg voor de oceanen voor de mensheid te benadrukken.

Maar er zijn meer hoopgevende initiatieven volgens Watson. “De Wereldbank heeft een breed wereldwijd partnerschap voor oceanen opgezet. En op de Rio+20-conferentie zal de VN-secretaris-generaal het Oceans Compact aankondigen, een strategische visie voor alle mondiale spelers om samen te werken.”