De situatie in Honduras is alarmerend en chaotisch

Nieuws

De situatie in Honduras is alarmerend en chaotisch

Wim Leysens

23 september 2009

De situatie in Honduras is alarmerend en chaotisch. De feitelijke regering reageert brutaal op de spontane manifestaties van honderden mensen die de teruggekeerde president Zelaya komen verwelkomen.

Toen duidelijk werddat president Zelaya terug in het land was, verzamelde de bevolking zich in de nacht van maandag op dinsdag in de straten rond de Ambassade van Brazilië, waar de president verblijft. De feitelijke regering Micheletti heeft daarop een uitgangsverbod afgekondigd. De politie gebruikt buitensporig geweld tegen de manifestanten. Sinds gisteren ochtend 4u30 is de politie hard opgetreden tegen de bevolking en maakte daarbij gebruik van traangas, pepperspray en rubberen kogels. 17 gewonden werden naar het hospitaal overgebracht. De politie heeft honderden manifestanten opgepakt en naar een voetbal- en baseballstadium gebracht. De zetel van de mensenrechtenorganisatie COHFADE (Comité van familieleden van vermiste personen) werd overvallen, terwijl men bezig was om getuigenissen en aanklachten van personen die door het politieoptreden waren gewond geraakt, op te tekenen.
Ook in andere wijken en steden kwamen mensen op straat en wierpen wegversperringen op om zich te verdedigen tegen de politie. Talrijke mensen werden opgepakt.  De Radio Globo en Canal 36 die de staatsgreep steeds veroordeeld hebben, werden uit de ether gehaald.
In een poging om de omgeving van de ambassade “proper” te krijgen, hebben naar schatting duizend militairen de omgeving afgezet, en werden de manifestanten met ondraaglijk luide muziek, waaronder het nationale volkslied, geïntimideerd. Men ging de nacht in met de vrees dat vandaag, woensdag  een inval zou gebeuren om Zelaya op te pakken. Men spreekt van electriciteitsonderbrekingen en het stillegen van het telefoonverkeer op bevel van de regering Micheletti. Hoewel de vice-minister op radio en televisie verkondigde dat de feitelijke regering geen plannen heeft om de ambassade van Brazilië binnen te vallen, vreest men dat de het afsluiten van electriciteit en telefoon een voorbode voor een inval is.
Eerder had het regime de internationale pers al verwijderd de omgeving van de Braziliaanse ambassade.  De luchthaven is voor 4 dagen gesloten, zodat buitenlandse journalisten niet meer het land in kunnen. Gisteren zouden ook de secretaris van de Organisatie van Amerikaanse Staten  samen met presidenten Lula van Brazilië en Arias van Costa Rica een bezoek aan het land brengen, maar is niet duidelijk of zij hebben mogen landen.
Van zijn kant deed president Zelaya vanuit de ambassade een oproep aan de Hondurese militairen en politieagenten om geen geweld te gebruiken en zich aan te sluiten bij het burgerprotest dat vecht voor een nieuw Honduras. Tegelijk sprak de president de wens uit om de dialoog verder te zetten met alle sectoren die een uitweg uit deze crisis willen. De internationale gemeenschap riep hij op om steun om de democratie in het land te herstellen.
Wim Leysens is regioverantwoordelijke Centraal Amerika & Cuba bij de ngo fos-socialistische solidariteit, www.fos-socsol.be