De klimaatverandering tast broedplaatsen van babyhaaien aan

De toekomst van haaien: aanpassen, vertrekken of uitsterven

Pixabay

Haaien zullen zich moeten aanpassen, vertrekken uit hun vertrouwde omgeving of ze zullen uitsterven. De klimaatverandering tast de broedplaatsen van babyhaaien zodanig aan dat ze er niet meer kunnen overleven, stelt een nieuwe Australische studie.

Haaien horen bij de top van de voedselketen in de oceanen. Door hun verschillende rollen zijn ze belangrijk voor een gezonde balans van het zeeleven. En daar dreigt, althans voor de grootste orde van haaien, de grondhaaien, verandering in te komen.

De plekken waar hun babyhaaien groeien worden namelijk zwaar aangetast door de klimaatverandering. Volgens onderzoek van de James Cook Universiteit in Australië rest er de haaien daarom niets anders dan zich aan te passen, te vertrekken uit hun vertrouwde omgeving of uit te sterven.

Opwarmende wereld

Babyhaaien van onder meer de zwartpuntrifhaai en de sikkelvincitroenhaai vertrouwen op broedplaatsen aan de kust, zoals ondiepe lagunes en mangroven. Daar vinden ze voedsel en bescherming tegen andere roofdieren. In een opwarmende wereld worden de levensomstandigheden op deze plekken echter helemaal anders.

‘In ondiepe kusthabitats moeten babyhaaien nu al de spanning van hoge temperaturen verdragen.’

‘In ondiepe kusthabitats moeten babyhaaien nu al de spanning van hoge temperaturen verdragen’, zegt de hoofdauteur van het onderzoek Ian Bouyoucos van de James Cook Universiteit. Volgens hem zal de impact van de klimaatverandering op termijn een groot probleem vormen voor hun overleven. ‘Het is nog niet helemaal duidelijk wat de toekomst zal brengen’, zegt hij. ‘Ofwel zullen de haaien zich moeten aanpassen, vertrekken naar andere oorden of zullen ze uitsterven.’

‘Onze haaien, ecosystemen en de toekomst van ons allen, hangen af van het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen om de klimaatverandering in te dammen’, concludeert hij.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift