De wereld in 2008

Nieuws

De wereld in 2008

De wereld in 2008
De wereld in 2008

02 januari 2008

Verschillende grootmachten, zoals de Verenigde Staten en Rusland, kiezen dit jaar een nieuwe president. De Zimbabwanen kunnen komaf maken met president Robert Mugabe en Paraguay kan de sinds 1947 regerende Coloradopartij van de troon stoten.

Januari

In het Zwitserse Davos komen bedrijfsleiders en politici van 23 tot 27 januari bijeen om het Wereld Economisch Forum (WSF) bij te wonen. De nadruk zal liggen op innovatie. De andersglobalisten moeten het in 2008 dan weer voor het eerst in acht jaar zonder Wereld Sociaal Forum stellen. Pas in januari 2009 vindt de volgende bijeenkomst van de sociale bewegingen plaats in de Braziliaanse Amazonestad Belém.
In het hoofdkwartier van de Afrikaanse Unie (AU), in het Ethiopische Addis Ababa, komen de staats- en regeringsleiders van de Afrikaanse landen samen voor een Afrikaanse top van 25 januari tot 2 februari.
De Economische Partnerschapsakkoorden (EPA’s) regelen vanaf 1 januari de toegang tot de Europese markten voor producten uit de ACP-landen (de landen van Afrika, de Caraïben en de Stille Oceaan). 35 van de 77 ACP-landen hebben ondertussen een handelsakkoord met de EU ondertekend. Enkel de 15 Caraïbische landen tekenden een volwaardig EPA. De 20 andere landen, vooral uit Afrika, ondertekenden een “interimakkoord” enkel over de liberalisering van de handel in goederen.

Februari

Op 18 februari organiseert Pakistan parlementsverkiezingen. De verkiezingen waren gepland voor 8 januari, maar uitgesteld na de moord op oppositieleidster Benazir Bhutto op 27 december 2007. De moord op Benazir Bhutto ondermijnde de kansen op een snelle verbetering van de toestand in het sleutelland nog verder. 2008 kondigt zich bijzonder chaotisch aan in Pakistan.

Maart

Volgt de 83-jarige president Robert Mugabe van Zimbabwe zichzelf op bij de presidenstverkiezingen? De oppositieleiders van de Beweging voor Democratische Verandering klagen dat ze haast geen campagne kunnen voeren door de strikte media- en veiligheidswetgeving. Op 2 maart kiezen ook de Russen een nieuwe president die Vladimir Poetin zal opvolgen.
Normaalgezien waren ook in Maleisië verkiezingen gepland in maart, maar wellicht worden deze uitgesteld. De huidige meerderheid van premier Abdullah Badawi heeft de hoge verwachtingen nooit kunnen inlossen.

April

In Paraguay vinden de parlements- en presidentsverkiezingen plaats. De 60 jaar regerende Coloradopartij, de langst regerende partij ter wereld, dreigt van de troon gestoten te worden. Fernándo Lugo, een voormalige katholieke bisschop, hoopt de zege binnen te rijven.
Nog in Latijns-Amerika vinden in Brazilië en Chili dit jaar gemeenteraadsverkiezingen plaats. Bolivia vraagt over verschillende onderwerpen de mening van de bevolking in referenda.

Mei

De onafhankelijkheid van Kosovo is volgens een rapport van de onderzoeksinstelling International Crisis Group (ICG) gepland voor mei 2008. Servië en Rusland verzetten zich tegen de afsplitsing.

Juli

De 7 rijkste landen en Rusland, de G8, zitten van 7 tot 9 juli in het Japanse Hokkaido rond de tafel om opnieuw beslissingen te nemen over de gang van zaken op deze planeet die bepalend zijn voor de toekomst van meer dan zes miljard mensen. Van 25 tot 27 mei zullen de milieuministers van de G8 al eens samenzitten in Kobe.

Augustus

De Olympische Spelen vinden plaats in de Chinese hoofdstad Peking, een nationaal hoogtepunt waar veel Chinezen erg trots op zijn. Recenste prijsstijgingen, gerelateerd aan de Spelen, maken het leven voor de inwoners van Peking echter duurder. Bovendien dreigen mensenrechtenverenigingen de spelen te boycotten indien China de mensenrechten niet naleeft.

November

Op 4 november trekken de inwoners van de Verenigde Staten naar de stembus om een opvolger voor president George W. Bush aan te duiden.
In Doha (Qatar) zullen staats- en regeringsleiders de vage doelstellingen voor de financiering van ontwikkeling, de zogenaamde Monterrey Consensus, van 29 november tot 3 december proberen om te zetten in concrete engagenmenten tijdens de tweede globale conferentie voor de financiering van ontwikkeling. De eerste conferentie vond in maart 2002 plaats in Mexico.

December

Komt er een Palestijnse staat tegen december 2008? In het Amerikaanse Annapolis vond eind november 2007 de internationale Midden-Oostentop plaats. Daar werd beslist om de Israëlisch-Palestijnse vredesonderhandelingen te herlanceren en te streven naar de oprichting van een Palestijnse staat tegen eind 2008.
Het Internet Governance Forum (IGF), met meer dan 1.500 vertegenwoordigers van regeringen, de private sector en burgerorganisaties, komt van 8 tot 11 december voor de derde keer samen in New Delhi om te debatteren over de toekomst van het internet.

Wat worden de mondiale nieuwsverhalen- en trends van 2008? Reageer onderaan dit artikel of mail ze door naar webredactie@mo.be, we verzamelen ze allemaal op deze site.