De wereld in 2009

Nieuws

De wereld in 2009

In juni kiezen de lidstaten van de Europese Unie nieuwe vertegenwoordigers voor het Europees Parlement. In Kopenhagen krijgt de opvolger van het Kyotoprotocol eind dit jaar vorm. En het jaar start met het negende Wereld Sociaal Forum (WSF) in Brazilië en de opvolging van Bush door Barack Obama.

Januari

Griekenland is sinds 1 januari de voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), in 2010 is Kazachstan aan de beurt. Een andere organisatie, de Unie voor het Middellandse Zeegebied (UvM), schiet dit jaar uit de startblokken. 43 landen zijn lid van de politieke organisatie die vrede, stabiliteit, veiligheid en welvaart nastreeft in de Euromediterrane regio.
Op 20 januari draagt de Republikeinse president George W. Bush de macht over aan Barack Obama, die de 44ste president van de Verenigde Staten wordt.
Het negende Wereld Sociaal Forum (WSF) is gepland in de Braziliaanse stad Belém, in het Amazonewoud, en vindt plaats van 27 januari tot 1 februari. Het World Economic Forum (WEF) loopt dan weer van 28 januari tot 1 februari in Davos.

Februari

Op 10 februari vinden parlementsverkiezingen plaats in Israël. Als Kadima van Tzipi Livni de verkiezingen wint, worden intensieve pogingen verwacht tot een vredesregeling. Als Likudleider Benjamin Netanyahu als overwinnaar uit de bus komt en samen gaat werken met Kadima en de Arbeidspartij, kunnen besprekingen rond vrede in het Midden-Oosten ook doorgaan. Maar als Likud in zee gaat met rechtse partijen als Yisrael Beiteinu, zal het proces vrijwel zeker vastlopen. De internationale positie van Israël zal in dat geval drastisch verslechteren.

Maart

Zuid-Afrika trekt in maart naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) zal het aan de stok krijgen met een nieuwe partij: Congress of the People, kortweg Cope. De leider van de nieuwe partij, Mosiuoa Lekota, is, net zoals vele andere partijleden, een oud-gediende van het ANC. Cope werd opgericht als oppositiepartij tegen het ANC van Jacob Zuma.
Op 10 maart vieren de Tibetanen de 50ste verjaardag van de Tibetaanse volksopstand die uitbrak in Lhasa. De leider van Tibet, de Dalai Lama, vluchtte daarop in 1959 het land uit. Bij de volksopstand kwamen duizenden Tibetanen om het leven. In 2008 leidde de jaarlijkse gedenkdag tot hevige rellen in ondermeer Lhasa, waarbij 18 doden vielen.
Op 15 maart loopt het mandaat af van de EU-missie EUFOR in Tsjaad. De Europese Eufor-troepen moeten de veiligheid verzekeren rond de vluchtelingenkampen, waar in totaal nu al 500.000 Soedanese vluchtelingen en inlandse ‘inheemden’ zijn opgevangen.
Van 16 tot 22 maart gaat het vijfde World Water Forum door in het Turkse Istanbul.

April

Albanië en Kroatië worden normaalgezien in april 2009 lid van de NAVO, de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Dat werd op de 22ste NAVO-top, die in 2008 in Boekarest plaatsvond, beslist. De NAVO-top vindt in 2009 plaats in Straatsburg, de NAVO viert dit jaar ook zijn 60ste verjaardag.

Mei

Op 25 mei 2009 starten de officiële herdenkingen van de tweehonderdste verjaardag van de onafhankelijkheid van Latijns-Amerikaanse landen van Spanje. De feestelijkheden starten in het Boliviaanse Sucre, de Ecuadoraanse hoofdstad Quito is op 10 augustus 2009 aan de beurt, Mexico-Stad en Santiago de Chile sluiten het rijtje af op 16 en 18 september 2010.

Juni

Op 4 juni is het 20 jaar geleden dat het Tiananmen-protest op het Plein van de Hemelse Vrede in de Chinese hoofdstad Peking bloedig werd neergeslagen. Honderden mensen kwamen om het leven.
België trekt naar de stembus voor de Vlaamse en de Europese verkiezingen op 7 juni 2009. Ook in de andere 27 lidstaten wordt gestemd voor het Europees Parlement voor de periode 2009-2014.
op 21 juni 2009 gaat het zelfbestuur in voor Groenland. Vooralsnog is Groenland een autonoom gebied binnen Denemarken. Het zelfbestuur zal ondermeer zorgen voor een nieuwe verdeling van de inkomsten uit bodemrijkdommen. De eerste tien miljoen euro zijn voor Groenland, de rest wordt netjes verdeeld over Groenland en Denemarken.
De Belgische wetgever krijgt tot 30 juni de tijd om de asielwet aan te passen. Het Grondwettelijk Hof heeft in mei 2008 namelijk in een arrest enkele beroepstermijnen van de asielwet van 15 september 2006 vernietigd. Het Hof schrapte onder meer de beroepstermijn van 15 dagen voor asielzoekers.
De Iraanse president Ahmadinejad probeert in juni een tweede ambtstermijn in de wacht te slepen. Iran in een pijnlijke economische crisis beland sinds Ahmadinejad in 2005 president werd.

Juli

Zweden neemt op 1 juli het voorzitterschap van de Europese Unie over van de Tsjechische president Vaclav Klaus.
De Italiaanse Eerste Minister Silvio Berlusconi is in 2009 de gastheer van de G8-top. De 35ste conferentie van de G8 (de zeven rijkste industrielanden en Rusland) vindt plaats op een afgelegen eiland bij Sardinië en gaat van start op 7 juli.

September

Presidentiële verkiezingen in Afghanistan: de Afghanen kunnen in september beslissen of ze president Hamid Karzai herverkiezen. Bij de eerste presidentsverkiezingen in Afghanistan in 2004 behaalde hij 55 procent van de stemmen.

Oktober

Oekraïne kiest een nieuwe president. President Viktor Joesjtsjenko en eerste minister Joelia Timosjenko kunnen in de campagne tegenover elkaar komen te staan, ondanks hun huidige alliantie in het parlement.

November

De landen van de APEC, Aziatische landen en landen die aan de grote oceaan grenzen, komen van 12 tot 24 november bijeen in Singapore voor het Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) forum.

December

De afspraken in het protocol van Kyoto gelden maar tot 2012. Eind 2009 zullen de leden van de Verenigde Naties daarom in Kopenhagen samenkomen om een internationaal akkoord te baren voor na 2012.
De Codex Alimentarius moet tegen einde 2009 aangepast zijn. De Codex is een wetboek voor voedselveiligheid waarvoor jaarlijks een commissie van 173 landen bijeen komt onder de gezamenlijke vleugels van de Wereldgezondheids- en de Wereldlandbouworganisatie.

Tags