De wereld moet nu handelen om een humanitaire catastrofe in Nigeria te voorkomen

De strijd van Boko Haram in het hoge noordoosten van Nigeria gaat onverminderd door. Nieuwe dodelijke bomaanslagen en raids wijzen er duidelijk op dat ze een burgeroorlog willen provoceren. Ondertussen dreigt alvast een nieuwe humanitaire catastrofe voor de honderdduizenden mensen die op de vlucht sloegen voor het geweld.

In het hoge noordoosten van Nigeria en in de grensgebieden met buurlanden Niger, Tsjaad en Kameroen dreigt een humanitaire catastrofe. Ondertussen is het aantal intern verplaatste personen (IDPs) en vluchtelingen opgelopen tot meer dan 1,7 miljoen mensen.

Drie miljoen mensen worden in de regio met de hongersnood bedreigd omdat er de afgelopen drie jaren in sommige gebieden geen voedselgewassen werden geteeld.

Meer dan 1,7 miljoen mensen op de vlucht, meer dan 3 miljoen met honger bedreigd

In het zuidoosten van Niger wordt er een strijd geleverd tegen het groeiende probleem van kinderondervoeding. Door de aanhoudende terreur van Boko Haram blijven vaak getraumatiseerde kinderen, vrouwen, en mannen toestromen in het al verarmde en onderontwikkelde Maiduguri, de hoofdstad van de noordoostelijke deelstaat Borno, waar zich het epicentrum van de terreur bevindt.

De stad wordt voortdurend opgeschrikt door bomaanslagen en geraakt overbevolkt. De afgelopen week vestigde de Nigeriaanse mensenrechtenactivist Kayode Ogundamisi opnieuw de aandacht op de almaar verslechterde situatie van tienduizenden IDPs in het noordoosten van zijn land.

Precaire levensomstandigheden

De levensomstandigheden in de IDP-kampen zijn alarmerend. Echte vluchtelingenkampen kunnen het niet genoemd worden omdat de IDPs veelal worden opgevangen in scholen of op binnenplaatsen en open velden in en rond steden. Dagtemperaturen kunnen er oplopen tot 37 graden Celsius.

Vrouwen die tijdens raids van Boko Haram in hun dorpen of steden herhaaldelijk werden verkracht, bevallen nu van hun “terreurbaby’s”.

Vrouwen die tijdens raids van Boko Haram werden verkracht, bevallen nu van hun “terreurbaby’s”

Vele vluchtelingen vertonen symptomen van posttraumatische stressstoornis. Tot op heden is Unicef er enkel in geslaagd om in de vier landen 60.000 kinderen bij te staan met psychologische hulp.

De toegang tot de meest levensnoodzakelijke middelen zoals water, voedsel, muggennetten, onderwijs, en toediening van medische zorgen blijft beperkt. Ondanks het feit dat Unicef met de hulp van tienduizenden vrijwilligers in de regio al 1,8 miljoen kinderen heeft ingeënt tegen polio, moeten er nog steeds honderdduizenden verplaatste kinderen ingeënt worden.

Volgens Peter Hotez, één van de hoofdredacteuren van het internationale medische tijdschrift PLOS is de noordoostelijke regio bovendien een hotspot voor verwaarloosde tropische ziekten zoals rivierblindheid en de olifantsziekte.

Rivierblindheid wordt veroorzaakt door een in het water levende parasitaire worm en wordt op de mens overgedragen door de beet van een zwarte vlieg. De olifantsziekte wordt overgedragen door een muggenbeet en wordt veroorzaakt door rondwormen.

Internationale solidariteit en humanitaire hulpacties

Tot op heden werden er nog geen internationale solidariteitsacties opgestart ter ondersteuning van de honderdduizenden Nigeriaanse intern verplaatste personen en vluchtelingen. De Europese Unie (EU) maakte afgelopen maand in juni wel bekend opnieuw 21 miljoen euro te hebben vrijgemaakt voor de humanitaire ondersteuning van IDPs in het noordoosten van Nigeria en in de omringende buurlanden.

De Nigeriaanse regering richtte in 2014 zelf ook een noodhulpfonds op ter waarde van 255 miljoen euro

In totaal besteedde de EU tot op heden 230 miljoen euro aan humanitaire hulp bestemd voor de door Boko Haram getroffen gebieden in Nigeria, Niger, Tsjaad en Kameroen. De Nigeriaanse regering richtte in 2014 zelf ook een noodhulpfonds op ter waarde van 255 miljoen euro.

Maar volgens Ogundamisi worden de plaatsen waar de IDPs worden opgevangen geplaagd door mismanagement. Unicef stelt dat het slechts 15 procent heeft ontvangen van de 26,5 miljoen dollar die nodig zijn voor de noodhulp in het noordoosten van Nigeria. Verantwoordelijken die instaan voor de organisatie van de IDP-opvang blijken volgens Ogundamisi eveneens te knoeien met de hulpbudgetten.

Dat dit soort van wanpraktijken telkens weer opduiken tijdens humanitaire hulpacties hoeft allang niet meer te verbazen. Maar dat neemt niet weg dat er de komende weken zowel in Nigeria als op internationaal niveau belangrijke beslissingen moeten genomen worden.

De tijd dringt. De opvangcondities zowel in Borno als in de naburige deelstaten en langs de grensgebieden moeten verbeterd worden om te vermijden dat er hongersnood en epidemieën zullen uitbreken.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2540   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift