Deelnemer Azerbeidzjaanse parlementsverkiezingen in cel

Nieuws

Deelnemer Azerbeidzjaanse parlementsverkiezingen in cel

Deelnemer Azerbeidzjaanse parlementsverkiezingen in cel
Deelnemer Azerbeidzjaanse parlementsverkiezingen in cel

Tural Amin, vertaling: Tim Valkiers

05 mei 2011

Jongerenactivist Bakhtiyar Hajiyev zit sinds 4 maart 2011 in de cel. De Azerbeidzjaanse stad Ganja legde hem die straf op voor het ontlopen van zijn militaire dienst. Hij werd aangehouden toen hij trachtte de Georgische grens over te steken in het kader van zijn studies.

Wie is Bakhtiyar Hajiyev?

Hajiyev studeerde aan de Staatsuniversiteit van Bakoe en de Universiteit van Khazar vooraleer hij in 2009 zijn doctoraat behaalde aan de Universiteit van Harvard. Tijdens zijn academische carrière hield hij zich bezig met verschillende sociale en politieke projecten. Zo is hij naast stichter ook een tijdje leider geweest van de Azerbeidzjaanse tak van de AIESEC, een internationale studentenorganisatie, actief in meer dan 1.100 universiteiten in 107 landen. Samen met enkele jongerenactivisten startte hij op Facebook de campagne ‘11 March — Great People’s Day in Azerbaijan’. Deze campagne pleit voor democratie en kaart het onrecht aan in de Azerbeidzjaanse politiek aan.

Hij werd tweemaal gearresteerd bij politieke acties: een eerste keer in 2005 toen hij corruptie van het scholingsbeleid aan de kaak stelde, en later in 2007 toen hij protesteerde tegen de hoge energieprijzen.

Corruptie

Bakhtiyar Hajiyev stelde zijn kandidatuur voor de parlementsverkiezingen van 2010. In zijn Positive Change-campagne, bracht hij ideeën naar voren over opvoeding, economie en transparantie. Hajiyev had zeer ambitieuze plannen met Azerbeidzjan, al vielen die plannen niet bij iedereen in goede aarde.

Al gauw bleek dat er geknoeid was met de uitslag van de parlementsverkiezingen. Hajiyevs verkiezingsuitslag werd nietig verklaard, omdat hij zogezegd geen gehoor gaf aan de belangen van de Azerbeidzjaanse regering. Na de parlementsverkiezingen trok Hajiyev dan maar naar Georgië om zijn studies verder te zetten, maar de Azerbeidzjaanse regering arresteerde hem prompt aan de grens. De openbare aanklager negeerde Hajiyevs verblijfsvergunning om in het buitenland te studeren en Hajiyev mocht Azerbeidjan onder geen enkele voorwaarde verlaten.

Arrestatie met politiek motief

Na Hajiyevs aanhouding, opende de Azerbeidzjaanse stad Ganja een strafzaak tegen hem voor het ontlopen van zijn militaire dienst. Hierop stelde Hajiyev voor om alternatieve militaire dienst te doen, maar dat werd hem geweigerd. Zonen van ministers, commissievoorzitters en andere jonge parlementsleden konden daarentegen probleemloos hun militaire dienst ontlopen. Het lijkt er dan ook sterk op dat de Azerbeidzjaanse overheid hem gevangen houdt op grond van politieke redenen.

© 2011 — StampMedia – Tekst: Tural Amin, vertaling: Tim Valkiers