Delhi zet kanon in tegen luchtvervuiling

Delhi kampt met enorme vervuiling door fijnstof, vaak meer dan tien keer boven de drempel die de Wereldgezondheidsorganisatie als veilig bestempelt. De concentratie van de meest schadelijke partikels (PM2,5) bedraagt meer dan 700 microgram per kubieke meter. Langdurige blootstelling aan dergelijke vervuiling heeft volgens deskundigen hetzelfde effect als twee pakjes sigaretten per dag.

blog100days CC BY-NC 2.0

Smog in Delhi

Spoelen

De overheid start daarom een testproject met een “anti-smogkanon.” Het apparaat, dat op een vrachtwagen is gemonteerd, lijkt nog het meeste op een enorme haardroger of een sneeuwkanon. Het vernevelt kleine druppels water en schiet ze aan hoge snelheid in de lucht. De theorie is dat ze zich daar binden met de fijnstofpartikels en zo de lucht spoelen.

‘De technologie heeft haar nut al bewezen in onder meer de mijnbouw of afbraak om stofvervuiling te verminderen’

De technologie heeft haar nut al bewezen in onder meer de mijnbouw of afbraak om stofvervuiling te verminderen. Volgens de fabrikant Cloud Tech kan het kanon tot 100 liter water per minuut vernevelen en moet het tot 95 procent van de stofpartikels uit de lucht halen.

Het kanon wordt nu eerst getest in de wijk Anand Vihar, een van de meest vervuilde buurten van Delhi. Het meetstation van de wijk houdt het effect op de luchtvervuiling in de gaten. Als de test succesvol blijkt, komen er snel meer van dergelijke kanonnen in de straten van de stad, zegt het ministerie van Leefmilieu.

Milieu- en gezondheidsorganisaties zijn echter niet onder de indruk. Ze zien de technologie vooral als symptoombestrijding en pleiten voor een grondiger aanpak die de oorzaken van de vervuiling aanpakt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift