Derde COVID-golf overspoelt ongevaccineerd Jemen

Nieuws

VN: twee op de drie Jemenieten hebben toegang tot gezondheidszorg

Derde COVID-golf overspoelt ongevaccineerd Jemen

Derde COVID-golf overspoelt ongevaccineerd Jemen
Derde COVID-golf overspoelt ongevaccineerd Jemen

IPS

29 september 2021

Het uitgeputte Jemen krijgt een derde COVID-golf over zich heen, terwijl amper 1 procent van de bevolking gevaccineerd is.

WHO (CC BY-NC-SA 3.0)

Een verpleegkundige in het Al Sadaqa ziekenhuis in Aden, Jemen. De voorbije drie maanden is het sterftecijfer in Jemen vervijfvoudigd. Slechts 0,05 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd.

WHO (CC BY-NC-SA 3.0)

Het uitgeputte Jemen krijgt een derde COVID-golf over zich heen, terwijl amper 1 procent van de bevolking gevaccineerd is.

In de voorbije maand is het aantal geregistreerde gevallen van COVID verdrievoudigd in het land, en het sterftecijfer zelfs vervijfvoudigd. Die cijfers houden geen rekening met talloze ongeregistreerde besmettingen of sterfgevallen, en voor de bevolking in het noorden van het land zijn helemaal geen statistieken beschikbaar.

Lage vaccinatiegraad

Tot nog toe heeft minder dan 1 procent van de 30,5 miljoen mensen in Jemen een dosis van een COVID-vaccin gekregen. Slechts 0,05 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd.

‘Vaccinatie is een eenvoudige oplossing die levens zou redden, maar de internationale gemeenschap laat de mensen van Jemen in de steek.’

Covax, een internationaal initiatief om vaccins voor iedereen beschikbaar te maken, kon halverwege dit jaar amper 511.000 van de beloofde 4,2 miljoen doses leveren. De vrees neemt toe dat die achterstand nog verder oploopt, nu het initiatief recent aankondigde dat het wereldwijd een half miljard doses tekort zou komen om aan zijn doelstellingen te voldoen.

‘Jemen heeft een van de hoogste COVID-sterftecijfers ter wereld – het land kan dit virus gewoon niet aan’, zegt Muhsin Siddiquey van Oxfam in Jemen. ‘Het aanslepende conflict was nefast voor het toch al kwetsbare gezondheidszorgsysteem. Veel mensen zijn erg zwak omdat ze zich geen degelijke voeding of basismedicijnen kunnen veroorloven.’

Levensreddend

‘Vaccinatie is een eenvoudige oplossing die levens zou redden, maar de internationale gemeenschap laat de mensen van Jemen die nu doses nodig hebben, in de steek’, zegt Siddiquey.

Hij noemt het ‘beschamend’ dat rijke landen zoals Groot-Brittannië en Duitsland, die alle vaccins voor zichzelf hebben opgekocht, de oplossingen blokkeren om de rechten van de vaccins te delen, zodat er meer kan worden geproduceerd voor landen als Jemen.

‘Levens redden zou belangrijker moeten zijn dan de buitensporige winsten beschermen van farmaceutische bedrijven die al miljarden hebben verdiend aan deze crisis’, zegt hij.

Door het aanhoudende conflict in Jemen zijn al meer dan vier miljoen mensen ontheemd geraakt. De omstandigheden in de kampen zijn erbarmelijk, veel mensen hebben geen toegang tot schoon water, sanitaire voorzieningen of gezondheidszorg.

Na zeven jaar conflict is naar schatting nog maar de helft van de zorginstellingen in Jemen operationeel. Volgens de VN hebben twee op de drie Jemenieten daardoor geen toegang tot gezondheidszorg.