Derde van Somaliërs heeft noodhulp nodig

Nieuws

Derde van Somaliërs heeft noodhulp nodig

Peter Dhondt

02 december 2008

De hulporganisaties van de VN willen volgend jaar aan 3,2 miljoen Somaliërs noodhulp leveren. Daarvoor wil de VN 919 miljoen dollar bijeenbrengen, 260 miljoen dollar meer dan wat er dit jaar nodig is. Er komen almaar meer hulpbehoevenden, en door de dramatische veiligheidsituatie moet veel hulp via de lucht worden aangevoerd.

In Somalië leven ongeveer 9,5 miljoen mensen. In januari van dit jaar hadden er daarvan 1,8 miljoen noodhulp nodig. In juli was dat aantal gestegen tot 3,2 miljoen, en de VN schatten dat er rond de jaarwisseling 3,5 miljoen Somaliërs op hulp zullen zijn aangewezen.

De nood is het hoogst in het centrum en het zuiden van het land. Daar woedt een gewapend conflict waaronder het economisch leven en de landbouw zwaar lijden. Somalië kampt al achttien jaar met wapengeweld, maar het conflict laaide op na de interventie van het Ethiopisch leger in december 2006 die gericht was tegen de groeiende macht van de Unie van Islamitische Rechtbanken. De gevechten dreven een miljoen Somaliërs uit hun huizen.

De oorlog en de ruime verspreiding van wapens bemoeilijkt de hulpverlening, ook al omdat medewerkers van hulporganisaties het doelwit worden van gerichte aanslagen en ontvoeringen. Schepen die hulpgoederen aanvoeren worden ook nog eens bedreigd door piraten.

Boeren en veetelers in Somalië hebben verder te lijden onder droogte, terwijl de galopperende inflatie van de voorbije maanden ook in de steden voor grote problemen zorgt.

In midden van het land is al zes procent van de bevolking zwaar ondervoed. Hulpverleners verwachten dat er de komende weken steeds meer kinderen zullen beginnen te sterven.