Onderzoekers roepen beleidsmakers op om actieplannen op te stellen

Deze landen krijgen het meest te lijden onder hitte

Pixabay

Nieuw onderzoek geeft aan waar hittegolven in de nabije toekomst het meeste schade zullen berokkenen. Opvallend: dat blijken vooral landen die tot nog toe gespaard bleven van extreme temperaturen.

Terwijl Belgen en Nederlanders klagen over het tegenvallende lenteweer, wordt Spanje geconfronteerd met een uitzonderlijk vroege hittegolf. Hittegolven worden steeds frequenter en intenser door de klimaatverandering, met een grote menselijke en economische kost tot gevolg.

Wetenschappers van verschillende Britse universiteiten hebben voor meer dan zestig jaar aan datasets uitgeplozen om te voorspellen waar uitermate verwoestende hittegolven - met tot nog toe ongeziene temperaturen - in de nabije toekomst zouden kunnen voorvallen.

Kwetsbare gebieden

Ze kwamen tot de conclusie dat met name Afghanistan, Papoea Nieuw-Guinea, Guatemala, Honduras en Nicaragua een hoog risico lopen op zeer gevaarlijke hittegolven.

‘Voorbereid zijn redt mensenlevens.’

Niet alleen zijn die landen door hun geografische omstandigheden vatbaar voor hoge temperaturen, maar door een gebrek aan infrastructuur en toegang tot gezondheidszorg zijn ze ook zeer kwetsbaar voor langdurige periodes van extreme hitte.

Ook Centraal-Europa en de regio rond de Chinese hoofdstad Peking bevinden zich in de gevarenzone. Hoewel de gebieden veerkrachtiger zijn, is het gevaar hier vooral dat het om dichtbevolkte gebieden gaat. Dat betekent dat miljoenen mensen zouden getroffen worden.

Actieplannen

‘We hebben gebieden geïdentificeerd die tot nog toe ontsnapt zijn aan extreme hittegolven’, zegt klimaatwetenschapper Vikki Thompson van de Universiteit van Bristol. ‘Sommige van deze regio’s hebben een snel groeiende bevolking, sommige zijn ontwikkelingslanden… We moeten ons afvragen of de hitteactieplannen voor deze gebieden volstaan’.

De onderzoekers roepen lokale beleidsmakers op om actieplannen op te stellen die de gezondheidsrisico’s en dodentol van hittegolven beperken.

‘Voorbereid zijn redt mensenlevens. Vooral onverwachte hittegolven leiden tot hittegerelateerde dodentallen die kunnen oplopen tot in de tienduizenden. Overheden wereldwijd moeten zich opmaken voor wat komen zal’, zegt Dann Mitchell, medeauteur van de studie in Nature Communications.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.