Diarree niet enkel dodelijk voor jonge kinderen

Nieuws

Diarree niet enkel dodelijk voor jonge kinderen

Joren Gettemans

04 november 2009

Diarree doodt in Afrika en Zuid-Oost Azië jaarlijks 1,15 miljoen mensen ouder dan vijf jaar. Dat is drie keer meer dan tot nog toe werd aangenomen. Uit de studie van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat het vooral om jongeren en senioren gaat.

Tot nog toe werd het aantal doden door diarree ouder dan vijf jaar geschat op 380.000, maar dat cijfer blijkt nu dus een pak hoger te liggen. De studie moet nog gepubliceerd worden, maar de eerste resultaten werden al voorgesteld op een bijeenkomst van de Foodborne Disease Burden Epidemiology Reference Group (FERG) in Zwitserland.

Malaria

De nieuwe schatting maakt ziektes die diarree veroorzaken bijna even dodelijk als malaria. Volgens gezondheidsorganisaties is de tragedie des te groter omdat de oplossingen relatief goedkoop en eenvoudig zijn. Door kleine verbeteringen aan de kwaliteit van voedsel, afvalwaterverwerking en hygiëne kunnen veel slachtoffers vermeden worden. In ontwikkelingslanden bleek bijvoorbeeld dat twee bacteriën verantwoordelijk zijn voor de helft van de sterfgevallen door diarree. Beide bacteriën worden in verband gebracht met slechte afvalwaterverwerking.

Op het internationaal congres werd ook opgeroepen tot meer wetenschappelijk onderzoek naar de sterfgevallen door diarree. De wetenschap kijkt alvast uit naar de resultaten van onderzoek in China en India, die volgend jaar gepubliceerd worden. Het FERG plant wereldwijd ook studies in verschillende landen, waarvan de eerste resultaten eind volgend jaar bekend zouden moeten zijn.