Dit jaar al recordaantal neushoorns gedood in Zuid-Afrika

De stroperij van neushoorns in Zuid-Afrika zal dit jaar alle records breken. De eerste vier maanden van 2015 werd 18 procent meer dieren gedood dan dezelfde periode vorig jaar.

  • James Temple (cc by 2.0) James Temple (cc by 2.0)

Tot eind april doodden stropers 393 neushoorns in het land, waaronder 290 in het Krugerpark. In dezelfde periode vorig jaar waren dat 331 neushoorns, waaronder 212 in het Krugerpark.

Het was de minister van Milieu van Zuid-Afrika, Edna Molewa, die de cijfers bekend maakte op een persconferentie in Pretoria.

Arrestaties

Het nationaal park Kruger grenst aan Mozambique en is de habitat van Zuid-Afrika’s grootste populatie neushoorns. Het dier is fel begeerd bij stropers wegens zijn hoorn, die vermalen gebruikt wordt in traditionele medicijnen.

Ondanks de inspanningen om de stroperij van neushoorns tegen te gaan wordt de laatste jaren telkens opnieuw een record gebroken. Vorig jaar werden in totaal 1215 neushoorns gedood. In 2013 waren dat er 1004, in 2012 668, en in 2011 448.

Molewa had ook goed nieuws te melden: de arrestatie van stropers steeg van 96 tijdens de eerste vier maanden van vorig jaar naar 132 dit jaar. Anderzijds wil dat zeggen dat meer stropers aan het werk zijn.

Johan Jooste van de South African National Parks (SANParks) schat het aantal personen actief in de stroperij in Zuid-Afrika op 6000. Volgens hem zijn dat niet enkel stropers maar ook chauffeurs en andere tussenpersonen.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift