Interpol vraagt hulp

Dit zijn de meest gezochte milieucriminelen

bron: Interpol

in uurwijzerszin: Nam Wong Muk, Guo Qin Huang, Samuel Bakari Jefwa, Nicholas Mweri Jefwa, Ergest Memo, Taulant Memo, Bhekumusa Mawillis Siba

Interpol vraagt de hulp van de bevolking om de zeven meest gezochte milieucriminelen op te sporen. Het gaat om Chinezen, Albanezen en Kenianen die betrokken waren bij onder meer wildsmokkel en illegale houtkap.

De zeven personen staan op de Rode Lijst van Interpol met gezochte personen. Het gaat om de Chinees Guo Qin Huang, die gezocht wordt voor de smokkel van verboden dierlijke producten, en Nicholas Mweri en Samuel Bakari Jefwa, die in Kenia gezocht worden voor de handel in jachttrofeeën en georganiseerde misdaad.

De Albanezen Erges Memo en Taulant Memo worden op hun beurt beschuldigd van illegale houtkap in een Grieks beschermd gebied en illegale wapendracht. Bhekumusa Mawillis Shiba wordt door eSwatini (Swaziland) gezocht voor verschillende milieumisdrijven. En tot slot wordt de Chinees Muk Nam Wong wordt gezocht voor wildsmokkel.

Industriële schaal

“Milieumisdrijven worden op een industriële schaal gepleegd, met internationale misdaadorganisaties die miljarden winst maken terwijl ze de rechtsstaat ondermijnen en de nationale veiligheid in gevaar brengen”, zegt Jürgen Stock, secretaris-generaal van Interpol. “Deze publieke oproep is ook een herinnering dat de jacht op de voortvluchtige verdachten een fundamenteel onderdeel is van het internationaal politiewerk. Milieumisdrijven hebben een wereldwijde impact, en vragen dus om een internationale respons.”

Milieumisdrijven zijn big business: elk jaar wordt er voor naar schatting 110 tot 281 miljard dollar winst gemaakt. Het gaan onder meer om wildsmokkel, overbevissing, illegale houtkap en het illegaal storten van gevaarlijk afval.

Milieumisdrijven gaan bovendien vaak hand in hand met andere misdrijven zoals paspoortfraude, corruptie, witwaspraktijken en zelfs moord, stelt Interpol. De routes die gebruikt worden voor wildsmokkel doen vaak ook dienst voor de smokkel van illegale wapens, drugs en mensensmokkel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.