Dodelijke 'Belgrado roulette' terug van weggeweest

Nieuws

Dodelijke 'Belgrado roulette' terug van weggeweest

Vesna Peric Zimonjic

26 juni 2005

Jong, rijk en verveeld? In Belgrado duikt na jaren afwezigheid de dodelijke Belgrado roulette weer op. Jongeren sluiten weddenschappen af om 's nachts met gedoofde lichten en met hoge snelheid te gaan spookrijden.

Drie jonge mannen reden vorige week hun auto tegen een paal bij een kruispunt op de snelweg tussen Belgrado en Zagreb. Volgens een getuige waren ze aan het racen met een rode Porsche, tegen de rijrichting in. Balans: alledrie dood. Een jonge vrouw werd uit een rijdende jeep geslingerd toen die een boom raakte op een boulevard in de chique Dedinjewijk in Belgrado. Ze reed met 150 kilometer per uur tegen de rijrichting in. De vrouw ligt al dertig dagen in coma. De 22-jarige Branko Stanic werd aangereden door een spookrijder. De bestuurder van de auto is dood, Branco leert na een breuk in beide knieën opnieuw lopen.

Deze incidenten lijken verdacht veel op de roekeloze autoraces die in de jaren negentig de straten van de Servische hoofdstad teisterden. Officieel wil de politie de uitdrukking van toen, ‘Belgrado roulette’, nog niet in de mond nemen. Maar ze geeft wel toe dat er ‘s nachts races plaatsvinden, niet alleen met sportwagens maar ook met motorfietsen. De races zouden vooral plaatsvinden bij op boulevards rond het grote Kalemegdanfort in centraal Belgrado, delen van de snelweg tussen Belgrado en Zagreb en de Dedinjewijk. Ook heuvelachtige boulevards in de buitenwijken en de brede kruispunten daar zijn populair, net als de tunnel van het centrum naar de bruggen over de rivier en de bruggen zelf.

De races worden meestal gehouden op vrijdag- en zaterdagavonden in de periode van april tot november. De steevast jonge deelnemers rijden minstens 140 kilometer per uur, soms in één enkele auto, soms in races tegen elkaar. De winnaars strijken contant geld op van weddenschappen. De roulette is echter geen hobby van arme jongeren, maar juist van de rijken, die voor hun achttiende verjaardag een BMW of een Porsche krijgen.

Taxichauffeurs bevestigen het fenomeen. Ik hoorde dat er afgelopen zaterdag een race was, zegt een van hen. Ik stond aan de voetgangersbrug over de snelweg naar Zagreb. Minstens vijf jongens stonden te wachtten tot het begon. Een rode Alfa Romeo vertrok bij nabijgelegen appartementencomplexen en scheurde tegen de rijrichting in naar de brug over de Savarivier. Het lukte. Ik werd gewoon gevoelloos - ik kon niet geloven dat iemand zo’n risico nam.

De politie kan weinig doen, zegt een agent. Misschien haalt de nieuwe verkeerswet iets uit. Servië staat op het punt een nieuwe wet aan te nemen die een rijbewijs met punten invoert en het de politie makkelijker maakt rijbewijzen in te trekken.

Zo’n wet verandert niets, zegt Zarko Korac, professor aan de universiteit van Belgrado. Dit is een vorm van ziekelijk gedrag. In de jaren negentig ontstond in Servië een nieuwe klasse rijken die geld verdiende met de smokkel van sigaretten, benzine en andere dagelijkse producten, tegen de internationale sancties in. De kinderen van die nieuwe rijken zijn opgegroeid in een cultuur waar misdaad als heldhaftig gedrag wordt gezien. Zij imiteren dat op hun manier. (ADR/JS)