Dokters en verpleegsters slachtoffer van regeringsgeweld in Bahrein

Nieuws

Dokters en verpleegsters slachtoffer van regeringsgeweld in Bahrein

Annelies Van Erp

12 mei 2011

Dokters en verpleegsters worden in de golfstaat Bahrein hardhandig aangepakt door de oproerpolitie. Ze worden aangehouden, mishandeld en gedwongen om valse verklaringen af te leggen. Het medisch personeel zou de demonstranten steunen en wordt daarom gewelddadig benaderd.

‘We werden geslagen in het aangezicht en moesten bekennen dat we de demonstranten aanmoedigen om verder te protesteren. De politie beschuldigde ons ervan bloed gestolen te hebben en deze op de demonstranten te hebben gesmeerd zodat de betogingen er dramatatischer zouden uitzien’, getuigt een dokter aan de Britste krant The Independent. Geïnspireerd door de democratische protesten in Egypte en Tunesië komen al enkele maanden burgers op straat in de Bahreinse hoofdstad Manamah. Ze eisen grotere politieke vrijheid en respect voor de mensenrechten.

‘Waardeloze sjiiet’

‘Na mijn aanhouding moest ik lange tijd op één been staan en één arm in de lucht houden. Tegelijkertijd werd me opgelegd om het nationale volkslied te zingen. Ook moest ik de woorden Lang leve de koning scanderen’, vertelt een Bahreinse verpleegster. ‘Ik verdiende zo’n behandeling omdat ik volgens de politie een waardeloze sjiiet ben. Ik werd meermaals geslagen’, vertelt ze. Net voor haar vrijlating moest ze een document ondertekenen waarin ze verklaarde dat ze had geprotesteerd tegen de minister van Gezondheid.

Bahrein heeft een overwegend sjiitische moslimbevolking. De elite en de machthebbers zijn soennitische moslims, net zoals koning Hamad bin Isa al Khalifa. Tijdens de protesten kwam deze tegenstelling naar boven. De sjiieten, die in de meerderheid zijn, willen ook vertegenwoordiging in het bestuur. De regering daarentegen vindt dat verpleegsters en dokters discriminerend optreden. Ze worden ervan beschuldigd enkel sjiitische demonstraten te verzorgen en ze zouden weigeren de soennitische politie te behandelen.

Razzia

De intimidatiecampagne tegenover dokters en verpleegsters startte twee maanden geleden. Het medisch complex Salmaniya -het belangrijkste ziekenhuis van de hoofdstad Manamah- wordt systematisch aangevallen door veiligheidstroepen. Dit medisch centrum is vlak bij het parelplein waar vanaf februari 2011 protesten plaats vinden. Tijdens een grote “razzia” in maart, werden verschillende dokters en verpleegsters gearresteerd. Vorige week maakten de staatsmedia bekend dat 24 dokters en 23 verpleegsters voor het militair tribunaal moeten verschijnen. ‘De dokters kiezen de kant van het protest en weigeren de politie te verzorgen. Bovendien brengen ze vals nieuws’, meldden de staatsmedia.

‘Medische verzorgers zijn het slachtoffer omdat zij getuige zijn van alle verschrikkelijke verwondingen die de demonstranten oplopen. Zij zien de bewijzen van het hardhandige optreden van de politie’, verklaren mensenrechtenactivisten.