Dood van honderden kinderen door mazelen "was voorspelbaar"

Nieuws

Dood van honderden kinderen door mazelen "was voorspelbaar"

Dood van honderden kinderen door mazelen "was voorspelbaar"
Dood van honderden kinderen door mazelen "was voorspelbaar"

Zofeen Ebrahim

13 januari 2013

Experts zijn niet verrast door de dood van honderden Pakistaanse kinderen door mazelen. De vaccinering in het land faalt, zeggen ze.

“De tragedie zat er aan te komen”, zegt Zulfikar Ahmad Bhutta, een prominent pediater aan de Aga Khan-universiteit in Karachi. De recente dood van meer dan driehonderd Pakistaanse kinderen door mazelen is het gevolg van de falende vaccinering tegen kinderziektes, zegt hij.

Nu wordt slechts 65 procent van de Pakistaanse kinderen ingeënt tegen ziektes. Alleen sommige regio’s zoals Punjab doen beter, zegt het Pakistaanse kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

In 2011 waren er in Pakistan 4000 gevallen van mazelen, waarbij 64 kinderen overleden. Vorig jaar steeg dat tot 14.000 gevallen, met 306 overleden kinderen.

De provincie Sindh werd het zwaarst getroffen. Daar stierven 210 kinderen, bijna de helft alleen al in december.

Goedkoop vaccin

De regering is deze maand een massale inentingscampagne begonnen voor kinderen van negen maanden tot tien jaar oud in acht districten van Sindh.

Om mazelen tegen te gaan bij kinderen volstaan twee dosissen van een goedkoop en veilig vaccin dat sinds de jaren 1960 beschikbaar is. Toch blijft de besmettelijke ziekte wereldwijd dodelijke slachtoffers maken, zegt de WHO.

In 2010 veroorzaakte mazelen de dood van 139.300 mensen. Maar vaccinatie heeft het dodental tussen 2000 en 2010 met drie kwart doen dalen.

Pakistan is een van de tien landen die samen goed zijn voor bijna twee derde van alle niet ingeënte kinderen ter wereld. De andere negen zijn India, Nigeria, DR Congo, Oeganda, Ethiopië, Afghanistan, Kenia, Niger en Mozambique.

Volgens het VN-kinderfonds Unicef haalt een op tien kinderen in Pakistan zijn vijfde verjaardag niet, de meeste als gevolg van ziektes die door vaccinatie te voorkomen zijn.