Ongeveer een miljoen kinderen kunnen niet naar school

Door “vergeten crisis” blijft kwart van scholen in Burkina Faso dicht

GPE/Olivier Badoh (CC BY-NC-ND 2.0 Deed)

Het nieuwe schooljaar is deze week begonnen in Burkina Faso, ondanks het geweld en de onveiligheid. 3,8 miljoen kinderen zijn terug naar school. Maar een kwart van de scholen blijft dicht, en veel scholen worden ook gebruikt voor de opvang van vluchtelingen.

In het West-Afrikaanse land Burkina Faso startte deze week het nieuwe schooljaar, maar 6149 scholen - of één op de vier - blijft dicht door de aanhoudende onveiligheid in grote delen van het land. Daardoor kunnen ongeveer een miljoen kinderen - en zo’n dertigduizend leerkrachten - niet naar school.

Vorige maand nog bleek uit een rapport van de Global Coalition to Protect Education from Attack (GCPEA) dat Burkina Faso in de wereldwijd top-3 staat van landen met het meeste aanvallen op schoolgebouwen, samen met Oekraïne en Myanmar.

Burkina Faso staat bovenaan de lijst met tien meest verwaarloosde ontheemdingscrises ter wereld.

Daarbij komt nog dat honderden scholen die wel open blijven, ook gebruikt worden als tijdelijke opvang voor ontheemde gezinnen. Daardoor komen de lessen van nog meer kinderen in het gedrang.

Verwaarloosde crisis

Burkina Faso kampt al jaren met aanhoudende instabiliteit en staat bovenaan de lijst met tien meest verwaarloosde ontheemdingscrises ter wereld, die jaarlijks door de Noorse Vluchtelingenraad (NRC) wordt opgesteld. De crisis kadert in een breder regionaal conflict in de Sahel, dat vanuit Mali naar de buurlanden overwaaide.

Sinds het begin van het conflict kwamen al zeker 14.000 mensen om het leven. Een militaire coup door legerkapitein Ibrahim Traoré vorig jaar bracht weinig rust.

De situatie in het land blijft erg volatiel. Naar schatting 5,5 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig, onder wie 3,2 miljoen kinderen. Meer dan twee miljoen mensen zijn hun huis ontvlucht, van wie meer dan de helft kinderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift