Doorbraak in onderzoek naar muggenwerende middelen

Nieuws

Doorbraak in onderzoek naar muggenwerende middelen

Joren Gettmans

29 mei 2008

Onderzoekers hebben nieuwe muggenwerende middelen ontdekt die veel langer werkzaam zijn dan de huidige producten op basis van DEET. De producten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen ziektes als malaria.

DEET (N,N-diethyl-meta-toluamide) wordt al een halve eeuw gebruikt als standaardmiddel om muggen weg te houden. Het werd ontwikkeld door het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stof doet de geursensoren van de mug op hol slaan, waardoor ze de mens niet meer kan lokaliseren. Tot nog toe heeft DEET weinig concurrenite van andere middelen.
Maar de stof heeft ook nadelen en er is een sterke nood aan nieuwe middelen in de strijd tegen ziektes die door muggen worden overgedragen, zoals malaria, dengue en het West-Nijlvirus. Onderzoekers aan de Universiteit van Florida en het Amerikaanse ministerie van Landbouw hebben daarom onderzoek gedaan naar het gebruik van verschillende soorten acyl-piperidines, die verwant zijn aan de actieve bestanddelen van peper. Ze publiceerden hun hoopgevende resultaten in The Proceedings of the national Academy of Sciences.
Testen met proefpersonen wezen uit dat de nieuwe stoffen de muggen tot 73 dagen lang weg kunnen houden. Dat is veel langer dan DEET, dat meestal maar zeventien dagen actief blijft.
De onderzoekers waarschuwen wel dat de laboratoriumtests niet te vergelijken zijn met het gebruik van de stof in de praktijk. Ze plannen daarom meer tests om te zien of de stoffen niet schadelijk zijn voor de huid, en of ze oplossen in zweet of verdampen.