Dorpje Bombaye huisvest 'low budget' WSF

Nieuws

Dorpje Bombaye huisvest 'low budget' WSF

Ann De Ron

16 januari 2004

Het Wereld Sociaal Forum in Bombay (Mumbai) te ver? Voor een lettertje verschil kunt u het ook gaan zoeken in Bombaye, een dorpje bij Luik. Gelijktijdig met de eerste echte forumdag op het Indiase Wereld Sociaal Forum (WSF) van de andersglobalisten, organiseren de Ecolo-jongeren er zaterdag gratis een ‘Forum Jeune Alternatif’.

Voor andersglobalisten die zich geen ticket naar Mumbai kunnen veroorloven, bestaat er nu een low budget-versie van het WSF. De link met de pas opgerichte jongerensectie van Ecolo, die zich tot doel stelt ‘originelere acties’ op te zetten, moeten ze er wel bij nemen. “We willen mensen gewoon de kans geven om de sfeer van het forum op te snuiven dicht bij huis,” zegt organisator Frédéric Horsch. “Ik kende dat dorpje Bombaye bij Luik, en de gelegenheid was gewoon te mooi om te laten liggen.”

De organisatoren verwachten morgen (zaterdag) zo’n vijfhonderd jongeren uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Finland en vooral België die mee willen discussiëren of zich informeren over andersglobalistische thema’s. Een vijftiental Vlamingen, vooral militanten van de jongeren van Groen!, schreef zich op voorhand in voor een workshop.

Op het echte WSF in Mumbai is politieke recuperatie een erg gevoelig thema, en om die reden kan het evenement zichzelf niet rekenen tot de ‘Lokale Sociale Fora’ waartoe het WSF opriep. Maar Ecolo ziet geen graten in de band met de partij. “Het is niet de bedoeling het WSF te recupereren voor electorale doeleinden”, haast Horsch zich. “Meer dan de helft van de deelnemers behoort niet tot een groene partij. Met alleen groenen zou het geen zin hebben. We willen juist profiteren van de verschillen.” Leden van de socialistische PS, dat net als Ecolo ook vertegenwoordigers naar Mumbai stuurt, heeft hij echter niet onder zijn deelnemers zitten.

Het forum nabij Luik wil aan het eind een slotverklaring opstellen. Ook daarin verschilt het van haar Indiase voorbeeld. Het WSF in Mumbai blijft tot nader order vooral een ontmoetingsplaats en een ideeënlaboratorium en wil bewust niet met een officiële slotverklaring komt – al willen heel wat deelnemers dit jaar wel zo’n eindresultaat.

De conclusies van Bombaye worden bepaald door de 114 deelnemers die zich vooraf inschreven voor de zes workshops in de voormiddag. Die handelen over de verhouding tussen tabak en cannabis, het monopolie van het Amerikaanse Clear Channel dat de meerderheid van de grote muziekevenementen in Europa in handen heeft, het verzet tegen reclame, de uitgebreide Europese Unie, de klimaatsverandering en de toekomst van de Belgische boeren. Aan de laatste workshop neemt ook André Pochon deel, boer-vakbondsman en strijdmakker van de bekende Franse andersglobalist José Bové, die zelf in Mumbai zit. En over Clear Channel willen de Ecolo-jongeren samen met hun tegenhangers bij Groen! met een gemeenschappelijk standpunt komen.

Voor het namiddagprogramma is inschrijven niet nodig. Dat bestaat uit live telefoongesprek met twee deelnemers aan het forum in het Indiase Mumbai: Ecolo-senator Isabelle Durant en Arnaud Zacharie, de voorzitter van CNCD, de Waalse tegenhanger van de Vlaamse Noordzuidkoepel 11.11.11. En verder debatten over het Venezuela van Hugo Chavez, sociale economie, genetisch gewijzigde organismen en klimaat en een conferentie over de vermarkting van de wereld.

Een entreeticket is gratis, net als het vervoer vanaf het station van Luik-Guillemins. En ook de voorziene overnachtingsmogelijkheid ter plaatse kan niet kostelijk uitvallen: de website van Jong-Ecolo vermeldt dat u een slaapzak moet voorzien.