Congo komt dicht bij “humanitaire ramp van uitzonderlijke omvang”

Nieuws

Congo komt dicht bij “humanitaire ramp van uitzonderlijke omvang”

Congo komt dicht bij “humanitaire ramp van uitzonderlijke omvang”
Congo komt dicht bij “humanitaire ramp van uitzonderlijke omvang”

IPS

20 februari 2018

Het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo staat dicht bij een “humanitaire ramp van uitzonderlijke omvang”, zegt de VN-vluchtelingenorganisatie (Unhrc).

Het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo staat dicht bij een ‘humanitaire ramp van uitzonderlijke omvang’, zegt de VN-vluchtelingenorganisatie (Unhrc).

François-Xavier Mybe (MONUSCO) (CC BY-SA 2.0)

Interne vluchtelingen in Kalemie (2017)

François-Xavier Mybe (MONUSCO) (CC BY-SA 2.0)​

Het geweld in de zuidoostelijke provincie Tanganyika breidt zich uit. Unhrc-partners registreerden 800 incidenten in de eerste helft van februari alleen al.

‘Mensen die voor hun leven vluchten in de buurt van de provinciehoofdstad Kalemie vertellen verhalen over verschrikkelijk geweld tijdens aanvallen op hun dorpen, met onder meer moorden, ontvoeringen en verkrachtingen’, zegt Unhrc-woordvoerder Andrej Mahecic.

Gruweldaden

‘De hevige botsingen tussen het Congolese leger en milities duren nog altijd voort en nieuwe gewapende groepen dreigen met nog meer vernielingen in de provincie.’

‘In verschillende gebieden in de provincie vinden gruweldaden plaats en gaan mensen massaal op de vlucht, een gevolg van diepgewortelde conflicten tussen de Twa, de Luba en andere etnische groepen. Bovendien duren de hevige botsingen tussen het Congolese leger en milities die eind januari begonnen, nog altijd voort en dreigen nieuwe gewapende groepen met nog meer vernielingen in de provincie.’

In Tanganyika wonen drie miljoen mensen. Ondertussen zijn meer dan 630.000 mensen op de vlucht, bijna dubbel zoveel als eind 2016.

Geen plastic zeilen

Veel vluchtelingen kunnen amper worden geholpen aangezien Unhcr vorig jaar minder dan 1 dollar per persoon donorgeld ontving voor de situatie in Congo.

‘In Kalemie hebben duizenden gezinnen geen plastic zeilen om zich te beschermen tegen de regen. De mensen lijden vaak honger en krijgen geen medische hulp. Alleenstaande vrouwen en weduwen zonder geschikte schuilplaats lopen nog meer risico op seksueel misbruik en geweld in de vluchtelingenzones.’

12.000 schendingen

Vorig jaar kwamen er bij Unhcr-partners meer dan 12.000 berichten binnen over mensenrechtenschendingen in Tanganyika en de nabijgelegen regio Pweto. De vluchtelingenorganisatie vreest dat er nog veel meer slachtoffers zijn aangezien het in veel gebieden nog te gevaarlijk was om ter plaatse te gaan.

De meeste incidenten betroffen schendingen van eigendomsrechten zoals afpersing, plundering en vernieling. Ongeveer 4700 incidenten hadden te maken met fysiek misbruik, foltering, moord, willekeurige arrestatie, gedwongen arbeid, verkrachting en gedwongen huwelijk.

Seksueel geweld

Unhcr is bijzonder bezorgd over het seksueel geweld. Daarvan werden 523 gevallen geregistreerd, in bijna de helft van de gevallen waren de slachtoffers kinderen.

In november luidden de Verenigde Naties (VN) al de alarmklok over Congo. Ze noemden Congo een humanitaire noodsituatie van niveau 3, de hoogst mogelijke classificatie en vergelijkbaar met Irak, Syrië en Jemen.