Dreigend rijsttekort in Filipijnen?

Nieuws

Dreigend rijsttekort in Filipijnen?

Hasna Ankal

13 april 2011

Een rijsttekort en stijgende voedselprijzen vormen een zorg voor de Filipijnse nationale veiligheid. Dat staat in een vertrouwelijk rapport van het Nationaal Intelligentie Coördinatie Agentschap (NICA). De Filipijnse regering zegt niets te weten van dat rapport en verzekert dat er genoeg rijst is.

Het rapport van het NICA werd bekend gemaakt door de krant Philippine Daily Inquirer. Als oorzaken voor een mogelijk rijsttekort duidt het rapport droogtes en overstromingen aan. Deze weersomstandigheden ‘hebben wereldwijd een groot effect gehad op de voedselproductie’, zo citeert de Filipijnse krant uit het rapport. Het rapport benadrukt ook dat ‘rijstproduceren landen zonder uitzondering een tekort in hun voedselproductie ervaren.’

Volgens het rapport van het NICA is er een grotere vraag naar rijst door een groot verlies in de graanproductie. Dat verlies volgde na overstromingen en extreem koud weer in Australië, Rusland en andere regio’s in Oost-Europa. Consumenten van graan schakelen over naar rijst als volwaardig alternatief, waardoor de vraag naar rijst stijgt. Daarnaast is er ook de waarschuwing van de Voedsel en Agricultuur Organisatie van de Verenigde Naties (FAO) voor een wereldwijde voedselcrisis als gevolg van een daling in voedselproductie op internationaal vlak.

De rijstproductie in de Filipijnen daalde volgens het geciteerde rapport van het NICA met 1,3 miljoen ton. Op korte termijn zou er daardoor onvoldoende rijst zijn om aan de vraag in 2011 te voldoen. Filipijnen consumeren meer dan 13 miljoen ton rijst per jaar volgens een rapport van het departement voor Agricultuur van de Verenigde Staten.

‘Er zal geen rijsttekort zijn’

De Filipijnse regering heeft naar eigen zeggen geen weet van het bestaan van het rapport van het NICA. ‘De bevolking moet niet ongerust zijn want er zal geen rijsttekort zijn’, zei de secretaris voor Agricultuur Procesco Alcala. Alcala verwacht zelfs een overschrijding van de voorziene rijstproductie van 7,6 miljoen ton. De Filipijnse regering blijft bij een geplande import van 860 000 ton rijst. ‘Wij zien geen enkele reden om onze plannen voor rijstimport te verhogen’, aldus Alcala. Angelito Banayo, administrator van de Filipijnse Nationale Voedsel Autoriteit (NFA), zei maandag dat hij wel voorstander is van een extra import van 300 000 ton rijst om de voorraad te verstevigen.

Het rapport van het NICA betwijfelt of de Filipijnse regering het zich kan veroorloven om meer rijst te importeren. Het land gaf namelijk recent veel uit voor de repatriëring van Filipijnse werknemers uit landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten waar het te gevaarlijk werd door de opstanden.

Enkele dagen na het rapport van de NICA verschenen de resultaten van een onderzoek van het instituut Social Weather Stations waaruit bleek dat 20,5 procent van Filipijnen honger hebben geleden in de voorbije drie maanden. Dat percentage staat voor ongeveer 4,1 miljoen Filipijnen. Ook beschouwt 51 procent zichzelf als arm.