"Drones zijn niet meer nodig in Pakistan"

Nieuws

"Drones zijn niet meer nodig in Pakistan"

Zofeen Ebrahim

05 mei 2011

Drones zijn niet meer nodig in Pakistan, nu Osama bin Laden dood is. "Inpakken en wegwezen", zegt politicus en voormalig cricketster Imran Khan, die al langere tijd campagne voert tegen de inzet van de onbemande vliegtuigen.

Bin Laden werd gedood bij een geheime missie op 2 mei bij Abbottabad in de provincie Khyber Pakhtunkhwa.

Khan, voorzitter van de partij Pakistan Tehreek-Insaf (PTI), verwacht dat de dood van Bin Laden geen einde zal maken aan de inzet van de drones, waar zijn partij campagne tegen voert. De onbemande vliegtuigen verzamelen informatie en vallen terroristische doelen aan.

Tussen 2004 en 2007 voerden de Verenigde Staten tien aanvallen uit met drones, tussen 2008 en 2011 ging het om 226 aanvallen. Daarbij werden ongeveer tweeduizend mensen gedood.

Eind april hield Khan een sit-in in Peshawar, waarbij het transport van NAVO-containers naar Afghanistan geblokkeerd werd. Met de actie wist hij duizenden mensen te winnen voor zijn zaak.

Haqqani-netwerk

Journalist Najam Sethi van de Friday Times, verwacht net als Khan dat de aanvallen met drones door zullen gaan. Maar het is afwachten in welke richting de wind zal waaien, zegt hij.

“Als Al Qaeda en de Pakistaanse taliban het doelwit zijn, betekent dat dat de drone-aanvallen de stilzwijgende steun van het Pakistaanse leger hebben”, zegt Sethi. Pakistan keek lang de andere kant op bij aanvallen van drones in tribale regio’s. Bij die aanvallen kwamen ook burgers om.

Als de onbemande vliegtuigen het Haqqani-newerk ontzien, betekent dat dat Pakistan een deal heeft gesloten in ruil voor Bin Laden, zegt Sethi. Haqqani is een terroristische groep in Noord-Waziristan die banden heeft met Al Qaeda en de grootste bedreiging voor de NAVO-troepen en de Amerikanen. Pakistan bood de groep een toevluchtsoord, tot ergernis van de Verenigde Staten.

Als het Haqqani-netwerk wordt aangevallen, beweert Sethi, betekent dat dat Pakistan niets te maken heeft gehad met de eliminatie van Bin Laden.