Droogte in Afrika al jaar voorspeld

Nieuws

Droogte in Afrika al jaar voorspeld

Joren Gettemans

15 juli 2011

Wetenschappers waarschuwden al een jaar geleden voor de aanhoudende droogte die nu Oost-Afrika teistert. Maar hun voorspellingen vielen lang in dovemansoren.

In augustus 2010 publiceerde het Waarschuwingsnetwerk voor Hongersnood (Fews Net) een eerste waarschuwing over het weerfenomeen La Niña en de gevolgen voor de neerslagpatronen in Afrika. De onderzoekers waren er toen al van overtuigd dat er weinig regen zou vallen in de laatste maanden van 2010 en ze vermoedden dat ook de lente van 2011 droog zou worden.

Toen de voorspellingen voor het einde van 2010 bewaarheid werden, stuurde het agentschap nieuwe waarschuwingen uit in november, februari, maart, mei en juni.  In februari, maart en mei van dit jaar werden vergaderingen georganiseerd tussen verschillende hulpagentschappen in Nairobi. Vooral de laatste vijf maanden waren alle analisten het eens over de ernst van de situatie.

Communicatie

De wetenschappers zijn dan ook gefrustreerd dat hun systemen wel ruim op tijd de juiste waarschuwingen gaven, maar dat er vervolgens met die informatie te weinig werd gedaan.
Ze ijveren voor beter overleg met beleidsmakers en donoren. Er is ook nood aan heldere richtlijnen over de manieren waarop de beleidsmakers de situatie kunnen aanpakken.