Droogte bedreigt voedselproductie op Caraïben

De aanhoudende droogte speelt de voedselproductie op de Caraïben steeds meer parten. Wetenschappers proberen het tij te keren met resistente gewassen.

  • Flickr/ Thamizhpparithi Maari (CC BY-SA 3.0) De zoete aardappel is als basisingrediënt belangrijk voor de voedselzekerheid in de Caraïben Flickr/ Thamizhpparithi Maari (CC BY-SA 3.0)

Door de klimaatverandering kampt de Caraïbische regio met aanhoudende droogte. “Ik werk hier nu zeven jaar en het is de eerste keer dat het zo droog is”, zegt Gregory Robin van het Caraïbische Instituut voor Landbouwonderzoek (Cardi).

Het Cardi probeert de landbouwers te wapenen tegen de droogte. “We werken met de gewassen waarvan we denken dat die het hardst getroffen zullen worden”, zegt Robin. “We zijn bijvoorbeeld bezig met taro, een gewas dat veel vocht nodig heeft.”

Ook de zoete aardappel krijgt veel aandacht. Door zijn centrale plaats in de Caraïbische keuken is die zeer belangrijk voor de voedselzekerheid.

Zout water

“We ontwikkelen ook variëteiten van gewassen die tegen zout water bestand zijn”, zegt Leslie Ramsammy, landbouwminster van Guyana. “Een van de gevolgen van de klimaatverandering is dat het zoute water steeds meer binnen sijpelt in de bodem op het land. We onderzoeken daarom bijvoorbeeld rijst die tegen zout bestand is.”

Cardi ondersteunt de landbouwers ook met nieuwe irrigatietechnieken, onder meer met druppelirrigatie. “Als ik nu een veld zoete aardappels duizenden liters water wil toedienen, dan kan ik dat programmeren”, zegt landbouwer Bradbury Browne. “Ik hoef zelf niet meer aanwezig te zijn. En als ik dringend weg moet, dan is er ook geen risico dat het veld overstroomt.”

Voedselzekerheid

Er dreigen steeds meer en steeds langere droogteperiodes voor de Caraïben, zegt Baldwin Spencer, voormalig premier en nu parlementslid in Antigua en Barbuda. “Landbouw blijft belangrijk voor de economische en sociale ontwikkeling van de regio, met name voor de voedselzekerheid, de stabiliteit van het platteland en de toelevering aan andere sectoren.”

“Die voordelen zijn nu in gevaar door de extreme weerfenomenen. En dat gevaar neemt alleen maar toe naarmate het klimaat verandert.”

Volgens de Wereldbank is voedselzekerheid een van de grote uitdagingen de komende decennia. Tegen 2050 moeten twee miljard extra monden worden gevoed. Vooral in ontwikkelingslanden zal de bevolking aangroeien.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2840   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift