Droogte in Mozambique treft stroomproductie 

© International Rivers (CC BY-NC-SA 2.0)

 

De ernstige droogte die delen van Mozambique en bij uitbreiding de hele zuidelijke Afrikaanse regio al twee jaar treft, heeft gevolgen voor de opwekking van elektriciteit. De Cahora Bassa-dam op de rivier Zambezi heeft de laatste twee jaar minder elektriciteit kunnen genereren dan normaal. 

Cahora Bassa is een stuwmeer in de westelijke provincie Tete in Mozambique. De dam werd gebouwd tussen 1969 en 1979 en is een van de grootste stuwdammen ter wereld. ‘In 2015 kenden we een jaarlijkse productie van 15.000 gigawattuur’, zegt Nelson Beete, directeur van Hidroelectrica de Cahora Bassa (HCB). ‘De afgelopen twee jaar is dat gedaald naar 13.000 gigawattuur.’ 

Risicovol  

Volgens Beete heeft het VN-klimaatpanel (IPCC) het Zambezi-bekken ingedeeld als meest risicovolle van de elf grote waterbekkens in Afrika die de gevolgen van de klimaatverandering ondervinden. Vooral de stijging van de temperatuur in combinatie met verminderde regenval is nefast voor waterkracht in Mozambique.  

De verminderde toevoer van elektriciteit uit water leidt ertoe dat de bevolking tekorten ervaart en afhankelijk wordt van duurdere bronnen van energie. 

Tijdens een bijeenkomst met damoperatoren en wateringenieurs op 23 mei in Maputo loofde Beete de samenwerking tussen Mozambique, Zambia en Zimbabwe. Ze wisselen ook cruciale informatie uit over het duurzame gebruik van water voor het opwekken van energie.

Hij benadrukte echter de noodzaak van betere weersvoorspellingen om goed te kunnen inschatten hoe het stroomgebied van de Zambezi zich zal gedragen.  

Droogste jaar  

Volgens hem was het hydrologische jaar 2015-2016 het droogste in 35 jaar in zuidelijk Afrika. Dat heeft geleid tot een verminderde wateropslagcapaciteit in de reservoirs van de dammen Kariba (min 12,7 procent) op de grens tussen Zambia en Zimbabwe, Kafue in Zambia (min 42 procent) en Cahora Bassa in Mozambique (min 15 procent).  

Zimbabwe en Zambia zijn sterk afhankelijk van de Kariba-dam voor elektriciteit, Mozambique van de Cahora Bassa-dam. De verminderde toevoer van elektriciteit uit water leidt ertoe dat de bevolking tekorten ervaart en afhankelijk wordt van duurdere bronnen van energie. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift