Droogte in Oost-Afrika drijft voedselprijzen de hoogte in

Oost-Afrika kreunt onder de ergste droogte in decennia en dat heeft verwoestende effecten op de voedselproductie in de regio. De prijzen van voeding pieken en de humanitaire noden in landen zoals Ethiopië, Somalië en Tanzania zijn verdrievoudigd sinds begin 2015.

  • United Nations Photo CC BY-NC-ND 2.0 United Nations Photo CC BY-NC-ND 2.0

De aanhoudende droogte -die extra versterkt is geworden door het El Niño-effect- heeft oogsten verwoest en graanprijzen de hoogte in doen schieten.

‘Gezinnen en landbouwers in Oost-Afrika hebben het zwaar en lopen risico’, waarschuwt het Voedsel- en Landbouwagentschap van de Verenigde Naties (FAO).

Recordprijzen

‘De hoge prijzen leiden ertoe dat veel gezinnen amper voedsel kunnen kopen’, zegt Mario Zappacosta van de FAO.

Volgens het Food Price Monitoring and Analysis Bulletin (FPMA) worden producten zoals maïs en gierst op lokale markten in Ethiopië, Kenia, Somalië, Zuid-Soedan, Oeganda en Tanzania aangeboden aan recordprijzen.

‘De hoge prijzen leiden ertoe dat veel gezinnen amper voedsel kunnen kopen’,

Ook voor hun vee krijgen boeren veel minder geld omdat de dieren fel vermagerd zijn door een gebrek aan water en voeding.

Volgens de FAO leverde de laatste maïs- en gierstoogst in Somalië 75 procent minder op dan normaal. In de regio Arusha in Tanzania zijn de prijzen voor dit soort basisproducten verdubbeld sinds begin 2016.

In Zuid-Soedan zijn de voedselprijzen in bepaalde delen van het land zelfs verviervoudigd in vergelijking met vorig jaar.

In Kenia betaal je 30 procent meer voor maïs en 40 procent meer voor bonen, in de Oegandese hoofdstad Kampala kosten deze producten ongeveer een kwart meer dan een jaar eerder.

In de meer landelijke gebieden van deze landen is de toestand nog erger. De prijs die een boer nog krijgt voor kleinvee zoals geiten is in de laatste twaalf maanden meer dan gehalveerd in Somalië en met een derde gedaald in Kenia. Ook de prijzen van melk schieten de hoogte in.

El Niño, het antwoord

De FAO zegt dat er drie keer zoveel geld nodig is dan begin 2015 werd gedacht om een humanitaire crisis af te wenden.

In Ethiopië, waar de droogte met name werd uitgelokt door het natuurfenomeen El Niño, is een vierde van de districten momenteel vatbaar voor een voedselcrisis. 435.000 kinderen zijn zwaar ondervoed en 1,7 miljoen kinderen, zwangere en zogende vrouwen zijn matig ondervoed.

435.000 kinderen zijn zwaar ondervoed en 1,7 miljoen kinderen, zwangere en zogende vrouwen zijn matig ondervoed.

In Ethiopië is 80 procent van de mensen afhankelijk van landbouw en veehouderij voor hun voedsel en inkomen. In sommige regio’s ging 50 tot 90 procent van de oogst verloren.

Het Ethiopische Bureau voor de Landbouw berekende begin vorig jaar dat 7,5 miljoen boeren en herders ondersteuning nodig hebben om hun productie op peil te houden.

Honderdduizenden stuks vee zijn al gestorven en de dieren die nog leven worden steeds magerder door een tekort aan gras, voer en water. Als gevolg hiervan ligt de opbrengst van hun melk of vlees ook een stuk lager dan normaal.

Het Ethiopia El Niño Response Plan, dat vorig jaar door de FAO werd uitgewerkt, geeft steun aan 1,8 miljoen kwetsbare landbouwers in de vorm van plantmateriaal en voedingssupplementen voor vee.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.