Druk op Rwandese rebellen in Congo verhoogt

Nieuws

Druk op Rwandese rebellen in Congo verhoogt

De legercommandanten van Burundi, Rwanda en Uganda hebben de regering van de Democratische Republiek Congo onder druk gezet om de militaire operaties tegen Rwandese rebellen in het oosten van Congo te hervatten.

Congo reageerde positief. Voor eind september neemt het Congolese leger het weer op tegen de Democratische Krachten voor de Bevrijding van Rwanda, een gewapende groepering die zich na de Rwandese genocide in 1994 heeft teruggetrokken in het oosten van Congo. “Er is meer druk nodig om de rebellen, die de vrede en veiligheid in Rwanda en de regio van de Grote Meren ondermijnen, te verjagen”, zei de Rwandese buitenlandminister Charles Murigande tijdens een tweedaagse samenkomst over de kwestie.
Congo schortte de militaire acties begin augustus op om de etnische spanningen en de humanitaire problemen in de oostelijke provincie Kivu niet verder te doen oplopen. Dieudonné Kayimba, luitenant-generaal van het Congolese leger, zegt in de Rwandese krant New Times dat er een maand na de start van het offensief al 642.000 mensen op de vlucht waren geslagen. “We moesten dit stopzetten om een crisis te vermijden.”
Ondertussen kondigen Rwandese oppositiefiguren die in Europa verblijven, waaronder de voormalige minister van Defensie tijdens de genocide, generaal Habyalimana, en journalist Deo Mushayidi, aan dat ze gaan samenwerken met de guerrillabewegingen. Ze hopen zo de Rwandese regering omver te kunnen stoten. “We hebben hetzelfde doel”, zei Mushayidi aan BBC News.