Gebruikers zijn lovend over de formule

Duits proefproject met goedkoop combiticket voor trein, tram en bus groot succes

Erich Westendarp / Pixabay

Een drie maanden durend experiment in Duitsland met kaartjes van 9 euro voor een maand onbeperkt reizen met het openbaar vervoer blijkt een groot succes. Volgens de vervoersmaatschappijen heeft het ongeveer 1,8 miljoen ton CO2 bespaard.

Om het brandstofverbruik en de levensduurte te verminderen startte Duitsland begin juni een proefproject met een combinatieticket voor het openbaar vervoer. Een ticket van 9 euro gaf een maand lang onbeperkt gebruik van regionale treinen, trams en bussen.

Afgelopen woensdag liep het project op zijn einde en de Duitse vervoersmaatschappijen spreken van een succes. Er werden zo’n 52 miljoen kaartjes verkocht, waarvan een vijfde aan mensen die doorgaans geen gebruik maken van het openbaar vervoer.

De Duitse overheden staan nu onder grote druk om de formule voort te zetten.

Een tiende van alle alle reizen met het 9 euro-ticket zou anders met de auto zijn geweest, blijkt uit enquêtes. De Duitse openbaar vervoerskoepel VDV berekende dat er zo voor 1,8 miljoen ton CO2 is bespaard.

Eenvoud

De gebruikers zijn lovend over de formule. Niet alleen door de lage prijs, maar ook voor de eenvoud ervan: één ticket in plaats van een wirwar aan tarieven en abonnementen die sterk kunnen verschillen tussen gemeenten en regio’s.

Ruim 37 procent van de klanten gebruikte het ticket voor woon-werkverkeer, de helft voor dagelijkse verplaatsingen zoals winkelen, 40 procent gebruikte om kennissen te bezoeken en 33 procent voor daguitstapjes.

De Duitse overheden staan nu onder grote druk om de formule voort te zetten. Uit voorzichtige berekeningen blijkt dat de prijs dan minstens zes keer hoger zal liggen, maar uit eerste bevragingen blijkt er ook dan een groot enthousiasme bij de consument.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.