Duitse moskee krijgt windturbines op minaretten

Nieuws

Duitse moskee krijgt windturbines op minaretten

Joren Gettemans

14 juni 2011

In het Duitse Norderstedt bij Hamburg komt een moskee die windenergie zal opwekken via haar minaretten.

De nieuwe moskee wordt onderdeel van een groter project met onder meer winkels, een café en kantoren. Drijvende kracht achter de onderneming is de Hamburgse architect Selcuk Ünyilmaz die traditionele elementen combineert met gedurfde architectuur en ecologische principes. De twee minaretten moeten de spreekwoordelijke kers op de taart worden.

Bovenop de 22 meter hoge torens komen molenwieken met een doorsnede van anderhalve meter. Die moeten een derde van de benodigde energie opwekken. De wieken worden op bepaalde momenten van de dag verlicht met een speciale spot, waardoor een soort lichtshow ontstaat. De minaretten functioneren ook als schoorstenen die de warme lucht wegtrekken uit het gebouw en vormen zo een natuurlijke airconditioning.

De Duitse moskee wordt waarschijnlijk toch niet de eerste in haar soort. In Londen is een gelijkaardig project gepland, dat klaar moet zijn voor de Olympische Spelen in 2012. Er zijn ook al verschillende moskeeën die voorzien zijn van zonnepanelen, maar die zijn volgens de architect minder interessant in het noorden van Duitsland. Norderstedt ligt dicht bij zee, en er is dagelijks volop wind.