Duitse Piratenpartij wordt derde grootste partij

Nieuws

Duitse Piratenpartij wordt derde grootste partij

Duitse Piratenpartij wordt derde grootste partij
Duitse Piratenpartij wordt derde grootste partij

Lize Van Dyck

13 april 2012

Volgens recente peilingen wordt de ‘Piratenpartei’ in Duitsland de derde grootste partij van het land. De Groenen worden hierdoor van hun plaats gestoten en moeten een deel van hun kiezers afstaan.

Piraterij en politiek, het kan. De Duitse Piratenpartij bewijst het in de laatste verkiezingspoll, waarin ze dertien procent van de stemmen behalen. Met hun pleidooi voor vrijheid op het internet, halen ze voornamelijk stemmen binnen van jonge kiezers.

Piratenpartei Deutschland werd in 2006 opgericht naar het voorbeeld van de Zweedse Piratpartiet. Naast Zweden en Duitsland, beschikken ook onder andere Nederland en België over een nationale Piratenpartij. Pirate Parties International (PPI) is dan weer de overkoepelende organisatie die zich bezig houdt met de onderlinge communicatie tussen de partijen op internationale fora.

Het ontstaan van de Piratenpartij is georiënteerd in een virtueel tijdperk, waarin internetcensuur, vrije meningsuiting en onbeperkt surfen voortdurend in deliberatie zijn. Internationale politieke debatten over SOPA en PIPA, evenals Wikileaks en Pirate Bay, liggen nog vers in het geheugen. Hier speelt de Piratenpartij op in en schaart zich aan de zijde van de jonge internetgebruiker, veelal deel uitmakend van de Facebook-, Twitter- en Google-generatie. ‘Liquid democracy’ is hun motto, waarmee ze willen zeggen dat het internet het grootste platform voor direct, real-time politiek debat zou kunnen zijn, zonder enige grenzen, aldus The Guardian.

Stijgend succes

Dat dergelijke partijen alsmaar in aanhang toenemen, is dan ook niet meer dan een logisch gevolg van voorgenoemde actuele dilemma’s. Bovendien staat de Piratenpartij niet enkel voor onbelemmerd internetgebruik, maar ook voor een algemene ‘beuheid’ wat betreft het huidige politiek systeem.

Net zoals de Occupy-beweging en de Indignados, willen ze een einde maken aan de manier waarop het westers kapitalisme de ganse politiek gecorrumpeerd heeft. Ze zijn het beu dat één procent van de wereldbevolking de werkelijke macht in handen heeft. Daartegenover stellen ze dat de overige 99 procent, het volk, meer recht heeft op inspraak en niet langer belangrijke informatie ontzegt mag worden, noch buitengesloten mag worden van politieke debatten.

Toch beschikken de Duitse piraten – vergelijkbaar met de Occupy’ers en Indignados- niet over duidelijke eisen of een eenduidig partijprogramma. De kritiek die ze uiten op andere partijen en de suggesties die ze hier tegenover doen, zijn zo variabel en uiteenlopend, dat concrete doelstellingen eerder in een vage zone terechtkomen.

Een ander zwaktepunt van de Piratenpartij is hun onderlinge onenigheid en interne schandalen. Zo werden enkele partijleden al beschuldigd van seksisme, racistische uitspraken en stapte er een hoogstaand partijlid op, na een aanklacht voor het bezit van kinderporno. Ook hieruit blijkt dat de concrete doeleinden en de communicatie binnen de partij nog te wensen overlaat.

Concurrentie voor Groen

De Duitse Groenen komen er het meest gedupeerd uit, want zij moeten inboeten aan kiescijfers in het voordeel van de piraten. De Piratenpartij is een protestbeweging – zoals de Groenen immers ook ooit begonnen- van en voor het volk en trekt vooral de linkse jeugd aan.

De centrumrechtse partij CDU van Angela Merkel behoudt haar eerste plaats met 36 procent van de stemmen, gevolgd door de sociaaldemocratische SPD met 24 procent, terwijl Groen het moet doen met elf procent op de vierde plaats.