Duitsers kregen stroom cadeau tijdens kerstweekend

Frank Hamm (CC BY-NC-ND 2.0)

 

Tijdens het kerstweekend zakte de Duitse stroomprijs onder het nulpunt. Dat gebeurt als het aanbod van hernieuwbare energie de vraag ruimschoots overtreft.

Duitsland heeft de voorbije jaren flink geïnvesteerd in hernieuwbare energie, met name in wind- en zonne-energie. Op momenten dat er weinig stroomvraag is en het tegelijk erg zonnig of winderig is, wordt er meer stroom gegenereerd dan nodig is.

De netbeheerder wil overtollige stroom immers van het net, en kan stroomverbruikers betalen om elektriciteit af te nemen.

Dat was al het geval in oktober vorig jaar, en nu opnieuw tijdens het kerstweekend, toen veel bedrijven gesloten waren. De stroomprijs daalt dan tot het nulpunt, en zelfs verder. De netbeheerder wil overtollige stroom immers van het net, en kan stroomverbruikers betalen om elektriciteit af te nemen.

Op 24 en 26 december betaalden de Duitse stroomproducenten zo tot 50 euro per megawattuur aan stroomverbruikers. Die krijgen de verdiende euro’s natuurlijk niet echt op de rekening gestort, maar zien ze wel in mindering gebracht op hun stroomfactuur.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift