Het is Duitsland menens met de strijd tegen de klimaatverandering

Duitsland kiest Greenpeace-baas als speciale klimaatgezant

Kuhlmann / MSC / Wikimedia (CC BY 3.0)

Jennifer Morgan, CEO van Greenpeace International en nu de nieuwe Duitse staatssecretaris voor Klimaatook

De Duitse regering verrast met de aanstelling van een opvallende nieuwe staatssecretaris voor Klimaat. Dat wordt de Amerikaanse Jennifer Morgan, huidig directeur van Greenpeace International.

Met de aanstelling toont de nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock dat het Duitsland menens is met de strijd tegen de klimaatverandering. 

‘Als bondsregering zijn wij aangetreden om de klimaatcrisis aan te pakken als wat ze is: de grootste uitdaging van de 21e eeuw’, zei Baerbock bij de aankondiging. ‘Dit is voor mij een droomaanstelling, en een belangrijk signaal voor de internationale strijd tegen de klimaatcrisis.’

Expertise

Jennifer Morgan staat te boek als een ervaren klimaatexpert met een breed internationaal netwerk. Ze staat sinds 2016 aan het hoofd van Greenpeace en werkte voordien als directeur van het Klimaatprogramma bij het World Resources Institute, na eerdere posities bij onder meer het Wereldnatuurfonds en denktank E3G.

Dat een activiste wordt aangesteld als staatssecretaris, kan er bij de Duitse oppositie niet in.

In die verschillende posities was ze aanwezig bij zowat alle grote internationale klimaatconferenties van de voorbije jaren. Ze is Amerikaanse maar woont in Berlijn en spreekt vloeiend Duits.

Als speciale klimaatgezant moet ze de Duitse klimaatdiplomatie sturen, partnerschappen smeden met andere landen en de dialoog met internationale organisaties aangaan.

Controverse

Maar dat een activiste wordt aangesteld als staatssecretaris, kan er bij de oppositie niet in. ‘Hiermee wordt een grens overschreden en wordt activisme binnen de staatsinstellingen opgenomen’, zegt CDU-fractieleider Thorsten Frei. 

Toch is het niet voor het eerst dat de Duitse regering beroep doet op de  expertise van Morgan. Voormalig bondskanselier Angela Merkel, zelf van de CDU, stelde Morgan in 2013 aan als lid van de Duitse Raad voor Duurzame Ontwikkeling.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3195   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift