Nada Al-Nashif (VN): ‘Marteling kan nooit worden gerechtvaardigd, ongeacht de omstandigheden of de context’

Duizenden folteringen in Congo en nauwelijks straffen

MONUSCO/ Abel Kavanagh (CC BY-SA 2.0)

In de Democratische Republiek Congo zijn de voorbije drie jaar 3618 gevallen van marteling of onmenselijke behandeling geregistreerd. De meerderheid daarvan gebeurde in gebieden die door conflicten worden geplaagd, en straffeloosheid is er de norm. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.

Het VN-Mensenrechtenbureau in de DRC (UNJHRO) en de VN-missie (MONUSCO) registreerden in de voorbije drie jaar 3618 gevallen van ‘marteling, wrede, onmenselijke of vernederende behandeling’.

Daarbij waren in totaal bijna vijfduizend slachtoffers betrokken. In 492 van de geregistreerde gevallen gaat het om seksueel geweld, met in totaal 761 slachtoffers. Het grootste deel - 93 procent - werd opgetekend in conflictgebieden.

Soldaten en personeel van de veiligheidsdiensten waren betrokken bij 1293 zaken. Nog eens 1833 zaken worden toegeschreven aan leden van gewapende groeperingen, die soms alleen handelden, maar soms ook slachtoffers martelden in samenwerking met de veiligheidsdiensten.

Straffeloosheid

Ondanks de omvang van de schendingen en misbruiken werden in dezelfde periode maar 2 legerofficieren, 12 nationale politieagenten en 75 leden van gewapende groeperingen veroordeeld.

Die straffeloosheid schept een gunstig klimaat voor marteling en verklaart het wantrouwen van de bevolking jegens de veiligheidstroepen en politiediensten.

‘Marteling kan nooit worden gerechtvaardigd, ongeacht de omstandigheden of de context’, zegt Nada Al-Nashif, waarnemend Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. ‘De overheden van de DRC moeten met spoed en vastberadenheid optreden om een ​​einde te maken aan deze plaag.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.