Duizenden op de vlucht door politiek geweld

Nieuws

Duizenden op de vlucht door politiek geweld

Els Scholiers

14 augustus 2007

In Oost-Timor laait het geweld hoog op nadat Xanana Gusmao op zes augustus tot nieuwe eerste minister is benoemd. Duizenden zijn hun huizen ontvlucht en verblijven in kerken of op het politiebureau. Dat zei een officier tegen het online nieuwsmagazine The Irrawaddy.

Bij de parlementaire verkiezingen van eind juni kon geen enkele partij de absolute meerderheid bemachtigen. De linkse regeringspartij Fretilin behaalde 21 zetels en bleef de grootste partij. Concurrent CNRT -Nationale Congres voor de Wederopbouw van Oost-Timor- won er 18, maar ging een coalitie aan met het sociaal-democratische ASDT en de democratische PD. Hierdoor kwam hun aantal op 37, meer dan de helft van de 65 te verdelen zetels.
Nadat overleg tussen Fretilin en de coalitie van CNRT spaak liep, stelde president Jose Ramos-Horta Xanana Gusmao, leider van CNRT en oud-president, voor als nieuwe premier. Fretilin reageerde furieus, verklaarde de nieuwe overheid onconstitutioneel en dreigde met legale acties.
“We vinden dit een politieke en illegale beslissing en daarom zal de overheid niet op onze medewerking kunnen rekenen”, zegt oud-premier Mari Alkatiri, hoofd van Fretilin.

Vuur, stenen en traangas

Het zijn vooral jonge mannen die het geweld aanwakkeren, verlaten gebouwen in brand steken, stenen gooien en wegblokkades opzetten. Dat alles om hun steun aan Fretilin te betuigen.
Op 7 augustus bestookten een honderdtal jongeren uit een vluchtelingenkamp nabij de internationale luchthaven de politie met stenen. De politie beantwoordde de aanval met traangas.
Anderen getuigden dat overheidsgebouwen in de oostelijke districten Baucau en Viqueque in brand werden gestoken.
Ook de VN werden een doelwit van het geweld. Zaterdag kreeg een VN-konvooi een aanval te slikken en het waren vooral de voertuigen die eraan moesten geloven. Een groep mensen gooiden stenen en vuurden geweerschoten af richting de wagens. Er vielen geen gewonden, maar de VN heeft alvast aangekondigd om het hier niet bij te laten.

Als dieren opeen gepropt

Duizenden mensen zijn hun huizen ontvlucht door het geweld en verblijven in kerken en politiegebouwen. “Kinderen, baby’s en bejaarden die in vrede zouden moeten leven, zoeken nu onderdak hier en zitten opeen gepropt als dieren,” zei politie inspecteur Jose de Carvalho.
Volgens de Carvalho gaat het om 4000 vluchtelingen en 600 verbrande huizen in Viqueque en Baucau.

Oproep voor vrede en stabiliteit

De ngo Solidarity Observer Mission for East Timor SOMET vraagt de bevolking om hun stem op een vredelievende manier te laten horen en elke vorm van geweld af te zweren om de prille democratie en de fragiele stabiliteit van de natie niet in gevaar te brengen. 
Oost-Timor heeft een stabiele overheid nodig die belangrijke problemen als armoede, veiligheid, werkloosheid, … aanpakt, meent SOMET.
“Ik vraag aan de jongeren en het publiek om kalm te blijven en om Broeder Xanana de kans te geven om te regeren”, zei president Ramos-Horta om aanhangers van Fretilin te bedaren.

Bronnen:

http://etan.org