Duizenden vluchtelingen door militair offensief Pakistan

Nieuws

Duizenden vluchtelingen door militair offensief Pakistan

Duizenden vluchtelingen door militair offensief Pakistan
Duizenden vluchtelingen door militair offensief Pakistan

IPS

25 juni 2014

Door een nieuw offensief van het Pakistaanse leger tegen extremisten, zijn opnieuw duizenden Pakistanen op de vlucht geslagen. De reactie van het leger komt na een bloedige aanslag op het internationale vliegveld van Karachi eerder deze maand.

Shaukat Ali, een winkelier uit Miramshah in Noord-Waziristan in de Federaal Bestuurde Tribale Regio’s (FATA) ziet er vermoeid uit. Hij zit in een geïmproviseerd onderkomen, samen met negen familieleden. Het kostte hem een dag om dit onderkomen aan de rand van Peshawar, de hoofdstad van Khyber Pakhtunkhwa (KP) te bereiken.

Uit Waziristan, een bolwerk van de terroristische taliban, zijn duizenden mensen gevlucht, zegt hij. Sinds het leger een offensief begon op 15 juni, is er sprake van voedseltekorten en paniek. Maandag meldden de Pakistaanse autoriteiten dat meer dan 400.000 mensen op de vlucht zijn geslagen in het grensgebied met Afghanistan. De overheid heeft er een miljard dollar voor uitgetrokken om deze mensen op te vangen.

De meeste mensen zijn gevlucht naar Bannu, Lakki Marwat, Tank, Karak en Hangu in Khyber Pakhtunkhwa. Maar ook zuidelijke steden als Lahore en Karachi worden gebruikt als vluchthaven.

“Zodra de overheid de avondklok versoepelde, zijn we vertrokken naar Bannu”, zegt een 42-jarige vrouw. “Mijn man en zoon zijn achtergebleven om biscuit, rijst, thee en olie uit onze winkel in te pakken. Dat is nu drie dagen geleden en ze zijn er nog steeds niet.”

Diverse andere vluchtelingen vertellen dat ze in de chaos familieleden zijn kwijtgeraakt. Hen terugvinden is niet altijd eenvoudig, want veel vluchtelingen durven zich niet te registeren. De taliban heeft de lokale bevolking namelijk verboden hulp te zoeken bij de overheid.

Geen ruimte

Shoaib Sultan, een politiek analist verbonden aan de Universiteit van Peshawar, verwacht niet dat er snel een einde komt aan de operatie van het leger. De vluchtelingen gaan volgens hem moeilijke tijden tegemoet. “De brandende hitte van soms wel 45 graden Celsius, verergert de situatie van deze mensen. Soms kunnen ze niet veel meer doen dan schuilen onder een boom langs de weg.”

Veel mensen verwelkomen de harde lijn die Pakistan heeft ingezet tegen het hardnekkige terrorisme in het land. Maar de armsten hebben het meest te lijden onder deze aanpak. Sinds 2005 heeft het leger herhaalde malen gepoogd de opstandelingen uit de grensregio te verdrijven. Het grensgebied met Afghanistan werd een schuilplaats voor talibanstrijders, nadat de Verenigde Staten in 2001 Afghanistan waren binnengevallen.

In de afgelopen jaren vluchtten ongeveer 2,1 miljoen mensen de Federaal Bestuurde Tribale Regio’s. Zij verblijven bijna allemaal in de aangrenzende provincie Khyber Pakhtunkhwa, waar de overheid moeite heeft met de opvang. Veel vluchtelingen leven al jaren onder erbarmelijke omstandigheden.

Fayaz Ali, een gezondheidsexpert, maakt zich zorgen over de nieuwe stroom vluchtelingen. Bannu bood voor de komst van deze vluchtelingen al onderdak aan 50.000 ontheemden. De vraag naar huizen is explosief gestegen. Wie zich geen huis kan veroorloven, belandt vaak in een lemen hut.

Volgens overheidsfunctionarissen is er letterlijk geen ruimte voor nog meer vluchtelingen. De nieuwe vluchtelingen worden tijdelijk opgevangen in scholen, om het risico op ziekten in overvolle kampen te verkleinen.