Human Rights Watch veroordeelt gewelddadige aanpak

Duterte junior ontketent dodelijke war on drugs in Filipijnse stad Davao

Presidential Communications / Picryl (Public Domain)

Vader en zoon Duterte.

Sebastian Duterte, de burgemeester van de Filipijnse stad Davao, heeft een nieuwe war on drugs uitgeroepen. Human Rights Watch meldt dat in de dagen na die aankondiging minstens 12 mensen werden gedood door de lokale autoriteiten. 

‘Als je niet stopt, als je niet vertrekt, zal ik je doden’, zei de burgemeester, zoon van de voormalige hardliner-president Rodrigo Duterte, tijdens een bijeenkomst van de stadspolitie eind maart.

In de 24 uur na zijn aankondiging zouden lokale autoriteiten ten minste vijf mensen hebben gedood, met nog eens zeven doden in de dagen die volgden, zegt Human Rights Watch (HRW).

In de strijd tegen drugsbendes schuwen Duterte en andere lokale leiders de maatregelen die in strijd zijn met het internationaal recht niet, aldus HRW.

Buitengerechtelijke executies

‘Burgemeester Sebastian Duterte van Davao City heeft waarschijnlijk een nieuwe campagne van standrechtelijke executies door de politie ontketend door de war on drugs van zijn vader nieuw leven in te blazen’, zegt Bryony Lau, onderzoeker bij HRW.

Sinds Duterte burgemeester werd in juni 2022, heeft de provincie Davao del Sur meer drugsgerelateerde moorden gezien dan eender welk ander gebied in het land. Van de 342 moorden die plaatsvonden van 1 juli 2022 tot 30 juni 2023, vonden minstens 53 plaats in Davao del Sur.

Nog eens 96 mensen zijn de voorbije twee jaar omgekomen in Davao City bij operaties van antidrugseenheden van de politie.

In 2009 rapporteerde HRW over de ‘Davao Death Squad’, een geheime groep die naar verluidt talloze buitengerechtelijke executies heeft uitgevoerd tijdens het burgemeesterschap van vader Duterte in Davao City.

Toen Duterte senior president werd in 2016 begonnen politie-eenheden grootschalige drugsraids uit te voeren waarbij gebruik gemaakt werd van buitengerechtelijke executies. Die resulteerden in de dood van veel mensen, voornamelijk arme drugsgebruikers en kleine dealers.

Het Internationaal Strafhof (ICC) onderzoekt momenteel de moorden als onderdeel van een breder onderzoek naar mogelijke misdaden tegen de menselijkheid op de Filipijnen.

‘De nieuwe golf van moorden in Davao City en elders toont aan dat zittend president Marcos niet genoeg heeft gedaan om een einde te maken aan de war on drugs’, zegt Lau. ‘De regering moet krachtiger optreden om aan te tonen dat de oorlog officieel voorbij is.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.