Duurzame energiesector is goed voor 7,7 miljoen banen

Wereldwijd werken meer dan 7,7 miljoen mensen in de hernieuwbare energiesector, 18 procent meer dan de 6,5 miljoen van vorig jaar. Dat blijkt uit gisteren (dinsdag) gepubliceerde cijfers van het Internationale Agentschap voor Hernieuwbare Energie (Irena).

Wereldbank (cc by-nc-nd 2.0)

Ook zonnepanelen moeten nu en dan gereinigd worden.

Het rapport Renewable Energy and Jobs – Annual Review 2015 geeft ook voor het eerst een schatting van het aantal banen dat gecreëerd wordt door grote waterkrachtcentrales. Dat zou om nog eens 1,5 miljoen banen wereldwijd gaan.

‘Hernieuwbare energie blijft wereldwijd een grote werkgever. De sector levert op economisch en sociaal gebied een sterke bijdrage’, zei Adnan Amin, directeur van Irena. ‘Deze groei wordt deels aangezwengeld door de dalende technologische kosten in de sector. Daardoor ontstaan meer banen op het gebied van installatie, operatie en onderhoud. We verwachten dat deze opwaartse trend doorzet, omdat de business case voor hernieuwbare energie steeds sterker wordt.’

Azië

Net als in voorgaande jaren is de werkgelegenheid in de sector afhankelijk van regionale verschuivingen, koerswijzigingen in de industrie, groeiende concurrentie en de verbetering van bestaande technologie. Banen in de hernieuwbare energiesector ontstaan steeds vaker in Azië. Vijf van de tien landen met de meeste banen in de sector liggen in Azië: China, India, Indonesië, Japan en Bangladesh. Het Europese en Amerikaanse aantal aandeel nam door de Aziatische groei af van 31 procent in 2012 naar 25 procent nu.

De tien landen met de grootste werkgelegenheid op het gebied van hernieuwbare energie zijn China, Brazilië, de Verenigde Staten, India, Duitsland, Indonesië, Japan, Frankrijk, Bangladesh en Colombia.

De zonne-energie creëert momenteel de meeste werkgelegenheid. Wereldwijd werken 2,5 miljoen mensen in deze sector. Daarna volgen vloeibare biobrandstoffen met 1,8 miljoen mensen en windenergie, dat dit jaar voor het eerst de grens van 1 miljoen passeerde.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.